La iniciativa, impulsada pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, vol incidir en la difusió musical de les biblioteques per apropar artistes i processos de creació
Vilanova i la Geltrú, a través de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, és una de les ciutats adherides al projecte Música a fons, recentment creat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, amb l'objectiu d'incidir en la difusió musical des de les biblioteques amb cicles temàtics que apropen artistes, creadors, processos de creació i inquietuds.
En el marc d'aquest projecte, la biblioteca vilanovina ha apostat per acollir un d'aquests cicles que, sota el títol de Música popular: coneixem les arrels, tractarà els aspectes principals al voltant de la música popular i tradicional catalana, mitjançant un taller familiar, un taller per a adults i una xerrada.
Des de fa diversos anys, el Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) manté una estreta relació amb la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, col·laborant i organitzant activitats prèvies al festival, per tal de difondre'l i promocionar-lo. En aquest temps s'han organitzat vermuts musicals, presentacions, guies de música del festival, etc. Enguany es manté aquesta col·laboració conjunta amb aquest cicle de tres activitats.
La primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha destacat la importància que suposa el fet de teixir aliances amb entitats de la ciutat, per afavorir el coneixement i la difusió de les activitats que se celebren durant l'any. "Un dels objectius del FIMPT- ha dit - és crear aliances amb formacions, entitats i iniciatives de caràcter local, en el marc de la música tradicional. Per nosaltres – ha afegit – és cabdal aconseguir implicar entitats, associacions i col·lectius de la ciutat en l'organització i participació del FIMPT. Creiem – ha assegurat - que oferir propostes des dels equipaments municipals, com en aquest cas la biblioteca, és element necessari per la difusió del nostre patrimoni artístic".
Música popular: coneixem les arrels
Immersió al món de la rumba a través de cançons, jocs i altres activitats que permetran als participants conèixer els patrons més característics d'aquest gènere de música tradicional.
Les obres de Joan Amades contenen descripcions, dibuixos i fotografies d'instruments i d'objectes sonors —de vegades efímers— que trencaven el silenci de les societats tradicionals. El Museu de la Música de Barcelona guarda el Fons Amades, un conjunt de 26 instruments aplegats entre els materials d'aquest estudiós.
En aquest col·loqui de descoberta sonora– amb exemples musicals en directe, es pretén donar a conèixer aquest fons i enriquir l'imaginari sonor del passat.
Dins de l'imaginari col·lectiu, cada municipi sent com a seves determinades tonades lligades a un esdeveniment popular, que fan especial i singular la seva celebració.
En aquest taller els participants cantaran, ballaran i seguiran un recorregut a través de l'ofici de músic, i dels instruments i melodies que han acompanyat la festa al llarg dels anys.
Per participar als tallers Rumba en família i Quan la música és festa cal fer inscripció prèvia.
D'altra banda, el dissabte 15 de juny a les 12.30 h la terrassa dels Llimoners, de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, acollirà el Vermut Musical #classicpt. Música tradicional catalana interpretada pel grup de flabiols i tamborins, i música clàssica a càrrec del grup de flautes travesseres del Conservatori i Escola Municipal de Música Mestre Montserrat. Una activitat que s'emmarca en el Dia Internacional de la Música, que se celebra el 21 de juny.