Menú

VNG impulsa el projecte "Gent Gran sense armaris" per incorporar la perspectiva LGBTI a residències, centres de dia i altres recursos destinats a la gent gran

Comparteix:
27/06/2024 13:46

El projecte, juntament amb la futura redacció del Nou Pla Local per la Diversitat sexual, afectiva i de gènere, són les novetats de les accions que organitza l'ajuntament amb motiu del 28J

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú se suma, un any més, a la commemoració del 28J, Dia Internacional de l'orgull i alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i altres identitats sexuals i de gènere. És per aquest motiu, que des de la institució local s'organitzen diverses accions que tenen com a objectiu visibilitzar el col·lectiu, la lluita contra la discriminació que pateixen i reclamar la plena igualtat tant jurídica com social.

L'any 2017 es va iniciar a Vilanova i la Geltrú el desplegament i desenvolupament del Servei d'Atenció Integral (SAI) local per a les persones LGTBI ubicat a les dependències de l'Oficina Espai d'Equitat i membre de la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGBTI del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'un servei integral, de qualitat i de proximitat, que ofereix informació, acompanyament i accions de sensibilització sobre l'orientació sexual, expressió i identitat de gènere, i de prevenció de conductes LGBTI-fòbiques, a persones i entitats. L'atenció és tant pel col·lectiu LGBTI i el seu entorn, així per als professionals que treballen en àmbits sensibles.

Des de la seva posada en funcionament s'han atès 142 peticions d'informació, assessorament i suport, tant per part de persones del col·lectiu com de familiars, entorn i empreses. Les consultes han estat de tipus social, psicològic o jurídic. D'aquestes 142 atencions, 13 han estat denúncies administratives per discriminacions LGBTI-fòbiques, de les quals 5 s'han produït en l'entorn educatiu, 2 en l'àmbit de salut, 5 en l'àmbit comunitari i 1 en entorn laboral. També s'han realitzat 33 tràmits de sol·licitud de canvi de nom de la targeta sanitària i certificat de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI. Des del SAI s'han fet accions formatives a 678 persones treballadores de l'ajuntament vilanoví i a 15 càrrecs electes, en el marc de la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, que garanteix els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Aquest any 2024, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha fet una aposta per a la plena inclusió i la millora de l'ocupabilitat de les persones trans. Per aquest motiu, en relació amb les actuacions del Programa Treball i Formació, l'ens local treballa per una política de foment de l'ocupació que permet que les persones en situació d'atur adquireixen experiència laboral en un entorn real de treball, i obtinguin també la qualificació o les capacitats necessàries per a la seva inserció laboral. En aquest cas concret, l'ajuntament ha convocat dues places per a persones trans (Línia TRANS), a través des del Servei d'Ocupació de Catalunya.En l'àmbit grupal, des del SAI LGBTI i l'Oficina Jove s'impulsa Xarxa d'Iguals Joves LGBTI. Un espai de trobada per a joves d'entre 12 i 17 anys que comparteixen la diversitat sexual, afectiva o de gènere.

  • Novetats 2024-

Dins les activitats programades per enguany hi ha dues novetats importants. La primera d'elles és el projecte de formació "Gent Gran sense armaris" a càrrec de l'Associació Colors Sitges Link. L'acció és una mostra de la transversalitat en les polítiques públiques locals LGBTI que, en aquesta ocasió, es fa de manera conjunta entre el Servei de Gent Gran i el Servei de Convivència i Equitat.

L'objectiu d'aquesta proposta, adreçada a les persones que treballen en centres residencials, centres de dia o altres recursos destinats a la gent gran, és poder dotar-los d'eines per gestionar la diversitat sexual, prevenir discriminacions LGBTI-fòbiques i així evitar que les persones grans LGBTI "retornin als armaris".

Per la primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Convivència i Equitat, Teresa Llorens, "les persones grans LGBTI han de tenir la seguretat, la protecció i la tranquil·litat de viure la seva orientació sexual i identitat de gènere en plena llibertat, allà on rebin atenció i acompanyament durant aquesta etapa vital"
La formació "Gent Gran sense armaris" es farà el 26 de juliol, i anirà a càrrec de psicòlegs de l'entitat organitzadora, que treballaran aspectes com la gerontolescència, l'edatisme, el moviment LGBTI, o l'evolució de la diversitat de gènere i sexual, entre d'altres.

La segona de les novetats d'aquest 28J és la futura redacció del nou Pla Local per la Diversitat sexual, afectiva i de gènere, en vigor des de finals de 2018. El pla té com a a objectiu promoure el respecte per la diversitat afectiva i sexual i de gènere i erradicar la LGBTI-fòbia, un objectiu que se suma a la voluntat de fomentar la igualtat, la justícia i la llibertat de totes les persones sense discriminacions. "L'últim trimestre d'aquest 2024 iniciarem el procés d'avaluació de l'actual pla, a través d'un treball amb la Diputació de Barcelona. La voluntat – ha dit la regidora – és poder començar els treballs d'elaboració del nou pla l'any vinent".

  • Altres activitats 28J-

A banda de les novetats esmentades, aquest divendres 28 de juny hi ha dues accions destacades. D'una banda, durant tot el dia lluirà la bandera irisada a la façana de l'Ajuntament, i a les 12 del migdia es farà a la plaça de la Vila la lectura conjunta de la declaració institucional pels drets LGBTI, a càrrec de Pepa Nolla i Gabriel Ortega. Enguany, es vol significar el valor intergeneracional, en l'intercanvi i coneixement d'experiències diverses en els diferents moments vitals, a través de dues persones militants pels drets del col·lectiu que, a través de la seva implicació activa, fan possibles iniciatives en l'àmbit local en favor dels drets i la cultura LGBTI.

Aquest dijous a les 18¿h, a la biblioteca Joan Oliva oferirà l'activitat de l'Hora del conte: També Rosa i Blau, a càrrec de la companyia Fes-t'ho com vulguis. I dimecres 3 de juliol a les 18.30¿h, també a la biblioteca Joan Oliva, hi haurà la xerrada Absència i Excés: lesbianes i bisexuals assassines en el cine de Hollywood, on s'abordarà la paradoxa entre la invisibilitat de l'homosexualitat femenina i l'espectacular presència d'escenes lèsbiques en el cinema comercial contemporani. La xerrada anirà a càrrec de Francina Ribes Pericàs, doctora en Mitjans de comunicació i Cultura per la UAB i Màster en Estudis de Cinema Audiovisual contemporanis per la UPF.

Altres accions que s'han realitzat en el marc del 28J d'aquest any són les trobades del Grup Xarxa d'Iguals Joves LGBTI, per participar en tallers de creació de material de difusió i sensibilització, i l'acció sorgida des del PAE de la Regidoria de Participació, al voltant de la temàtica de sensibilització LGBTI, on alumnat de l'Escola Cossetània han pintat fa uns dies la bandera LGBTI al costat d'un pas de vianants proper a l'escola.

 

 

La bandera irisada onejarà divendres a la façana de l'Ajuntament

La bandera irisada onejarà divendres a la façana de l'Ajuntament

.

.

.

.

Acció a la plaça de Cal Ganeta (2019)

Acció a la plaça de Cal Ganeta (2019)

Alumnat Escola Cossetània (juny 2024)

Alumnat Escola Cossetània (juny 2024)

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència, Gent gran, Joves, Participació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració