Menú

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer reobre les portes, després de dos anys tancada

Comparteix:
06/07/2024 20:05

L'acte inaugural ha concentrat un públic nombrós, amb diverses personalitats institucionals i del món cultural, davant del qual l'alcalde ha anunciat una nova subvenció per al projecte museogràfic

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú ha tornat a obrir les portes aquest dissabte a la tarda, en un acte que ha esdevingut un dels moments més esperats i importants de l'any per la ciutat. La reobertura arriba després d'una llarga intervenció que ha durat més de dos anys, que si bé ha permès conservar l'essència d'aquesta institució fundada el segle XIX, alhora ha fet una ferma aposta per al manteniment de l'edifici i les col·leccions. A més a més, l'acte ha coincidit dins de la commemoració del Bicentenari del naixement de Víctor Balaguer i els 140 anys de la inauguració de la Biblioteca Museu que va llegar a la ciutat.

L'acte inaugural ha estat presidit per l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga. Així mateix, hi han estat presents un bon nombre de representants institucionals, com el conseller de Drets Socials, el vilanoví Carles Campuzano, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau Gonzàlez, i la 1a tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni, Teresa Llorens, entre d'altres personalitats i càrrecs electes.

Des de l'àmbit cultural i acadèmic i ha assistit la comissària del Bicentenari, la professora Teresa-Montserrat Sala, així com el seu equip assessor; membres del patronat de l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural i dels Amics de la Biblioteca Museu, i tot l'equip professional que té cura diàriament de la institució, encapçalats per la directora del Museu, Mireia Rosich, la directora de la Biblioteca, Laia Manuel, així com la gerent de l'Institut de Patrimoni Cultural, Maria Alias. L'esdeveniment ha comptat amb un públic nombrós que ha volgut viure aquest moment històric, “sens dubte un dels més importants de l'any”, ha senyalat l'alcalde, Juan Luis Ruiz.

Anunci de subvenció per continuar el projecte museogràfic

Precisament el batlle vilanoví ha celebrat que al “gran dia d'avui” s'hi sumés la notícia acabada de confirmar d'una subvenció del Ministeri d'Indústria i Turisme, per valor d'1'5 milions €, que permetrà la rehabilitació de la Casa de Santa Teresa -situada al jardí- i la seva incorporació en el projecte museogràfic de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. “La rehabilitació del patrimoni cultural és un deure que tenim, tant amb les generacions futures com amb les passades”, ha manifestat Juan Luis Ruiz.

En el seu parlament, l'alcalde ha reivindicat el llegat de Víctor Balaguer, “l'univers que reviu, ara amb la reobertura”, fent referència al lema del Bicentenari. Així mateix, ha fet una crida “a tota la ciutadania a apreciar el ric patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú i a participar activament en les activitats que s'aniran succeint durant la commemoració”

El valor històric i patrimonial de la Biblioteca Museu ha estat també reconegut per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. La consellera l'ha definit com “un equipament museístic i cultural capdavanter que a través de la seva excepcional presència material expressa i executa una voluntat política de país”.  Així mateix, ha lloat el llegat del personatge tan polifacètic i rellevant que va ser Víctor Balaguer: “va tenir un projecte cultural de país, ambiciós en el fons i en la forma, perquè era un projecte de transformació social a través de la cultura”

També la 1a tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament, Teresa Llorens, s'ha referit a la vocació de Víctor Balaguer de democratitzar l'accés a la cultura. “Avui i aquí reafirmem el nostre compromís amb la història, el patrimoni, la ciència, la innovació, així com amb l'essència balagueriana -ha afirmat-, seguim desitjant que la informació, l'art i la cultura siguin a peu de carrer”.

Així mateix, el diputat de Cultura de la Diputació, Pau González, ha convidat a “fer-nos dignes d'aquest llegat de 140 anys”, un llegat, tal com ha expressat, “molt rellevant, perquè el que ens permet reconèixer el nostre present i construir el futur és conèixer millor el nostre passat”.

Després de dos anys, els visitants han pogut recórrer novament les sales i gaudir de les obres d'art i col·leccions que fan que el museu vilanoví sigui un dels més reconeguts del país, declarat des de l'any 2019 com a Museu d'Interès Nacional. Dins, s'hi poden admirar obres d'art de diverses procedències i èpoques: des de les col·leccions que va poder recopilar el mateix Víctor Balaguer durant el segle XIX, com peces de reconeguts autors nacionals i locals, així com obres procedents del Museu Nacional d'Art de Catalunya i del Museu del Prado. També han pogut admirar la sala de la biblioteca històrica, ara ja climatitzada, que acull un fons bibliogràfic del segle XIX amb 23.000 exemplars.

Una climatització necessària

Durant el temps de tancament, a la Biblioteca Museu s'han fet importants reformes del sistema de climatització, en una operació inèdita que ha suposat el desmuntatge complet de l'equipament, amb la complexitat que suposava el trasllat de les obres d'art exposades i la protecció del fons bibliogràfic.

Instal·lar un nou sistema de climatització era una intervenció imprescindible, sobretot per garantir la conservació i preservació del contingut patrimonial. D'altra banda, també permet millorar l'eficiència energpetica de l'edifici, amb la possibilitat de tractar el clima de cada sala de forma independent. Justament un dels espais on és més apreciable la climatització és la biblioteca, l'únic que fins ara no comptava amb un sistema de regulació de la temperatura, on a banda de millorar les garanties de conservació dels llibres també es millora el confort per als actes que s'hi celebren.

Pel que fa al museu, a principis d'aquest any, un cop acabats els treballs de climatització, es va iniciar el muntatge complet de les sales d'exposició, tant de les peces exhibides com de tots els elements que integren els espais museístics. La inversió pel canvi de climatització ha tingut un cost de 620.000 € i ha estat finançat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i els Fons FEDER. D'altra banda, s'ha aprofitat el tancament i el desmuntatge de l'equipament per fer altres intervencions de millora. En global, la intervenció ha estat de gairebé 900.000 €, incloent recursos del mateix Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Millores museogràfiques

Pel que fa a les sales i espais s'han millorat alguns aspectes, tant museogràfics com  tècnics. Així es pot apreciar una major divulgació de la figura de Víctor Balaguer amb un espai que explica el personatge. Un increment d'obres d'artistes de Vilanova i la Geltrú, gràcies a un canvi d'ubicació amb més espai o una nova distribució d'algunes obres, que permès agrupar-les per destacar temàtiques i augmentar la coherència del recorregut.

També s'han fet agrupaments d'obres per guanyar espais i així poder-ne incorporar algunes que estaven al magatzem, amb l'objectiu d'augmentar l'interès de les col·leccions. Un exemple d'aquestes incorporacions són diverses pintures de dones que, fins ara, estaven desades.

La revisió dels textos, per fer-los més entenedors i contextualitzats a la història de la institució i les col·leccions, una nova gràfica per ajudar a la interpretació, en tres idiomes, una nova il·luminació per ressaltar les peces, nous espais de descans, la instal·lació de taquilles o l'adaptació de la recepció, són altres dels canvis que podrà apreciar el visitant a primera vista.

Altres incorporacions tècniques que milloren el conjunt museístic són la renovació del paviment en algunes de les sales de la primera planta, la renovació i accessibilitat dels WC per a visitants, la rehabilitació de la tarima original de la biblioteca, on també s'han restaurat pintures murals. També s'ha renovat del sostre de la Pinacoteca, s'han instal·lat filtres UR i UV a les finestres i s'ha actualitzat el sistema de seguretat per a la custòdia d'art.

Entrada gratuïta al juliol

A partir d'aquest dissabte i fins al final d'agost, l'entrada a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer serà gratuïta, per tal que tothom qui ho vulgui tingui l'oportunitat d'anar-hi. Cal fer reserva prèvia a la web del museu www.victorbalaguer.cat.

La reobertura s'emmarca en els actes commemoratius del Bicentenari del naixement de Víctor Balaguer. Un bicentenari promogut per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que s'inscriu en el calendari de commemoracions oficials del país aquest 2024, amb la voluntat de posar en relleu, recuperar i divulgar una figura que ha deixat empremta en el patrimoni col·lectiu català. Els actes, programats fins al març de l'any vinent, tenen l'objectiu de  divulgar-ne la rellevància històrica i el llegat.

Visita guiada a càrrec de la directora del Museu, Mireia Rosich

Visita guiada a càrrec de la directora del Museu, Mireia Rosich

L'alcalde ha qualificat la reobertura com un esdeveniment històric. Foto: Ray Molinari

L'alcalde ha qualificat la reobertura com un esdeveniment històric. Foto: Ray Molinari

La consellera de Cultura ha situat l'equipament com un referent del país. Foto: Ray Molinari

La consellera de Cultura ha situat l'equipament com un referent del país. Foto: Ray Molinari

Visita guiada a la Biblioteca a càrrec de la seva directora, Laia Manuel

Visita guiada a la Biblioteca a càrrec de la seva directora, Laia Manuel

Obres de millora als esgrafiats de la rotonda

Obres de millora als esgrafiats de la rotonda

Instal·lació de la nova moqueta a la biblioteca

Instal·lació de la nova moqueta a la biblioteca

Conservació dels quadres durant els treballs

Conservació dels quadres durant els treballs

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració