Menú

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú dedica a Casimir Martí i Martí, nou volum de la col·lecció Retrat

Comparteix:
08/07/2024 12:25

La col·lecció, una sèrie de biografies breus que homenatgen persones rellevants de la ciutat, compleix enguany 25 anys

Aquest dimarts, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú presenta a la Biblioteca Víctor Balaguer un nou volum de la col·lecció municipal de Retrats, dedicat a Casimir Martí i Martí. El retrat, el número 44 de la col·lecció, ha estat escrit per l'historiador Xavier López i Soler.

Aquest treball condensa la trajectòria de l'historiador Casimir Martí i Martí (1926-2021), personalitat eminent que va sobresortir en l'àmbit de la historiografia i l'arxivística, i que va dedicar la seva vida al servei com a capellà. Vilanova i la Geltrú el va declarar fill predilecte l'any 2019.

El llibre dibuixa amb precisió el recorregut vital de Martí, des dels seus anys d'infància, quan la família va viure entre Vilanova i Barcelona, la duresa de la Guerra Civil, el pas al Seminari, a l'edat de catorze anys, i els estudis de Teologia a Salamanca. De ben jove, Martí va voler donar sortida a les seves inquietuds que vinculaven la cultura, la fe i l'Església del seu temps, essent molt actiu en l'activitat pastoral a la diòcesi de Barcelona. Sempre va tenir un gran interès pels moviments socials i va advocar perquè l'Església s'apropés al moviment obrer.

El Retrat també inclou una mirada al seu llegat intel·lectual, que va plasmar en diversos llibres i múltiples articles, en què predomina un missatge constant de crida a la renovació eclesiàstica. Va ser un dels fundadors de la parròquia de Santa Maria del Gornal, a l'Hospitalet de Llobregat, i també va tenir una important dedicació a la docència.

En la seva darrera etapa professional (1980-1992) va fer una feina ingent com a primer director i organitzador de l'Arxiu Nacional de Catalunya, donant cos i estructura a la principal institució arxivística del país. En aquells anys va treballar també en una revisió de la història de la ciutat i va publicar el llibre Vilanova i la Geltrú 1850-1975: Expansió i crisi de la indústria i de la democràcia 1850-1936, primer volum d'una obra que, malauradament, va restar inacabada.

La col·lecció Retrats, que enguany compleix 25 anys, són petites publicacions biogràfiques que tenen com a objectiu donar a conèixer persones que han deixat empremta en la història de Vilanova i la Geltrú per la rellevància de les seves activitats. (Podeu consultar aquí tots els volums)

Durant la presentació del Retrat, el seu besnebot, Roger Martí Fonts, interpretarà una peça musical.

 

Casimir Martí i Martí (Fotografia Robert Ramos ANC)

Casimir Martí i Martí (Fotografia Robert Ramos ANC)

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Comunicació, Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració