Menú

La Xarxa de Centres Oberts ofereix, per primera vegada, activitats durant l'estiu

Comparteix:
10/07/2024 13:44

L'atenció en període de vacances escolars facilita la conciliació a infants i famílies en situació de vulnerabilitat

Aquest 2024 és el primer estiu d'activitat de la Xarxa de Centres Oberts de Vilanova i la Geltrú. Durant les vacances escolars les necessitats d'atenció i suport a infants i famílies en situació de vulnerabilitat prenen més rellevància, perquè a banda del tancament de les escoles, molts serveis adreçats a infants i adolescents redueixen la seva activitat o tanquen per vacances. A més, les famílies tenen més oportunitats de treball a l'estiu i, per tant, més dificultats de conciliació familiar.

El servei de Centre Obert es prestava, fins ara, durant el curs escolar, de setembre a juny, però a partir d'aquest curs s'amplia el servei i els infants i joves de la ciutat també podran gaudir de les seves activitats durant les vacances escolars.

Els Centres Oberts són serveis d'atenció diürna adreçats a infants i adolescents, entre 3 i 16 anys, que per motius sociofamiliars requereixen suport assistencial o formatiu. També estan oberts a tota la infància de la ciutat, més enllà de la seva situació de vulnerabilitat. Desenvolupen activitats pròpies d'esplai i esbarjo amb la finalitat de treballar l'empatia, els valors i les habilitats socials de forma totalment lúdica, així com activitats psicomotrius i esportives. També es treballa el reforç en els aprenentatges escolars i l'adquisició dels hàbits d'estudi en cas que sigui necessari.

Aquest curs 2023-2024 hi han participat 261 infants i joves del municipi. Per a aquest primer estiu de funcionament s'hi han apuntat 148 participants.

Per a la regidora d'Infància i Adolescència, Gisela Vargas, “poder mantenir l'activitat dels Centres Oberts durant les vacances d'estiu és una bona notícia per la ciutat. Treballem la igualtat d'oportunitats durant tot l'any i té tot el sentit que els infants i joves que participen de la Xarxa de Centres Oberts no vegin interrompudes les seves activitats d'educació en el lleure durant un període  de vacances tan llarg com el que es produeix a l'estiu. Amb aquesta ampliació el servei guanya en qualitat i les famílies guanyen en acompanyament”.

Les activitats d'estiu s'ofereixen des del 25 de juny fins al 14 d'agost, de dimarts a dijous, de 17 a 19.30 h. S'han programat activitats de lleure grupals que potencien la interrelació entre els diferents grups i amb l'entorn, activitats de lleure amb la participació de les famílies per facilitar el seu coneixement, connexió i suport mutu, promovent la relació entre participants de diferents barris i amb l'entorn de ciutat, i també s'han programat espais de tutoria individuals.

Aquestes dates permeten gaudir dels diferents actes culturals que es duen a terme a Vilanova i la Geltrú en el període d'estiu, com els actes de Festa Major. També es realitzaran activitats conjuntes amb entitats i clubs esportius del municipi.

Durant l'estiu, el grup de 3 a 8 anys realitza les seves activitats a l'escola Canigó, el de 9 a 11 anys al Centre Cívic La Geltrú, i el grup de joves, de 12 a 16 anys, al centre cívic de Sant Joan.

La filosofia dels Centres Oberts

Els Centres Oberts es basen en un treball integral (individualitzat, familiar, grupal, en xarxa i amb la comunitat) amb els objectius següents:

· Donar suport, estimular i potenciar l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat del nen/a.

· Afavorir la socialització i la integració social dels menors i les seves famílies.

· Prevenir les situacions de risc social i de ruptura amb la família i l'escola.

·Compensar dèficits socioeducatius.

· Adquirir aprenentatges i competències.

· Acompanyar i orientar les famílies en els processos educatius que afecten els seus fills i filles.

Per estar al dia de les activitats que es duen a terme a la Xarxa de Centres Oberts, es pot escriure a xcovng@actua.coop o seguir-los a Instagram @centreobertvng

 

Els diferents grups fan activitats de lleure a les tardes

Els diferents grups fan activitats de lleure a les tardes

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Infància
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració