Destaquen, entre d'altres, les jornades d'intercanvi d'experiències entre pescadors francesos i catalans, que es faran a casa nostra a l'octubre
Fins a 137 projectes de cooperació local es duran a terme al litoral català per tal de promoure l'Economia Blava sostenible, alguns d'ells a Vilanova i la Geltrú. Entre les iniciatives subvencionades a casa nostra, destaquen les jornades d'intercanvi d'experiències entre pescadors francesos i catalans, que tindran lloc el pròxim mes d'octubre a la Confraria de Pescadors de Vilanova. Aquestes jornades se centraran en la millora de la comercialització de la tonyina vermella, un producte de gran importància per a la pesca local.
A més a més, la ciutat serà un dels escenaris del projecte de la Gastromòbil i del Showcooking en femení, una iniciativa on les dones seran les protagonistes i on el públic podrà degustar receptes de peix de proximitat elaborades per elles. Aquest projecte es durà a terme també a Cambrils i Arenys de Mar.
Un altre projecte d'interès per a Vilanova i la Geltrú serà la revalorització de l'alatxa (Sardinella aurita), una espècie amb un potencial emergent. Els estudis sobre aquest peix es presentaran al sector pesquer durant unes jornades a la llotja de la ciutat, fomentant així el coneixement i la valorització d'aquest recurs.
Impulsat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Confraria de Pescadors i l'Associació Museu del Mar, entre els projectes del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Central s'inclou també l'adequació de l'espai Tint i del magatzem annex. L'objectiu és instal·lar-hi part de la col·lecció del Museu del Mar per fer-la accessible i visitable. Aquesta iniciativa té com a finalitat preservar i protegir el patrimoni mariner local. L'espai Tint, un dels pocs que es conserven a Catalunya, és un element patrimonial únic que explicava l'activitat de tintar les xarxes de materials naturals.
Destacar la primera edició de la Festa del Turisme, Gastronomia i el Comerç, que es va celebrar a l'abril a la nostra ciutat, que ja va comptar amb el suport d'aquests fons per a la seva organització. Una festa que té per objectiu avançar i treballar estratègies que enforteixin els respectius negocis, activitats i iniciatives que conformen aquests tres sectors perquè esdevinguin un motor de progrés i creixement econòmic, al mateix temps que configuri i consolidi la ciutat com un destí genuí, singular i sostenible.
I, des de la Universitat Politècnica de Catalunya, s'impulsa el projecte Posidonia @ SARTI-UPC, amb l'objectiu de desenvolupar noves metodologies per a la germinació de llavors de Posidonia oceanica amb la finalitat de reforestar hàbitats marins degradats utilitzant mètodes de baix cost que permetin una implantació a gran escala.
Els 137 projectes seleccionats compleixen criteris territorials, sectorials, socials i ambientals, i s'ha donat prioritat a aquells que inclouen la presència de dones del sector marítim. A més a més, aquestes iniciatives contribueixen als objectius estratègics europeus i locals, com la mitigació del canvi climàtic i la promoció del patrimoni cultural i ambiental.
Vilanova i la Geltrú, juntament amb Sitges, Badalona i Barcelona formen part del GALP Costa Central, amb una superfície total de 200 km². Aquest grup treballa per impulsar projectes que beneficiïn els municipis del Garraf i del Barcelonès, zones amb una alta densitat de població, amb l'objectiu de promoure el desenvolupament sostenible del sector pesquer en aquests territoris.