Menú

Vilanova i la Geltrú, entre els municipis pesquers que rebran ajuts del Departament d'Acció Climàtica per a projectes d'Economia Blava

Comparteix:
27/08/2024 9:45

Destaquen, entre d'altres, les jornades d'intercanvi d'experiències entre pescadors francesos i catalans, que es faran a casa nostra a l'octubre

Fins a 137 projectes de cooperació local es duran a terme al litoral català per tal de promoure l'Economia Blava sostenible, alguns d'ells a Vilanova i la Geltrú. Entre les iniciatives subvencionades a casa nostra, destaquen les jornades d'intercanvi d'experiències entre pescadors francesos i catalans, que tindran lloc el pròxim mes d'octubre a la Confraria de Pescadors de Vilanova. Aquestes jornades se centraran en la millora de la comercialització de la tonyina vermella, un producte de gran importància per a la pesca local.

A més a més, la ciutat serà un dels escenaris del projecte de la Gastromòbil i del Showcooking en femení, una iniciativa on les dones seran les protagonistes i on el públic podrà degustar receptes de peix de proximitat elaborades per elles. Aquest projecte es durà a terme també a Cambrils i Arenys de Mar.

Un altre projecte d'interès per a Vilanova i la Geltrú serà la revalorització de l'alatxa (Sardinella aurita), una espècie amb un potencial emergent. Els estudis sobre aquest peix es presentaran al sector pesquer durant unes jornades a la llotja de la ciutat, fomentant així el coneixement i la valorització d'aquest recurs.

Impulsat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Confraria de Pescadors i l'Associació Museu del Mar, entre els projectes del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Central s'inclou també l'adequació de l'espai Tint i del magatzem annex. L'objectiu és instal·lar-hi part de la col·lecció del Museu del Mar per fer-la accessible i visitable. Aquesta iniciativa té com a finalitat preservar i protegir el patrimoni mariner local. L'espai Tint, un dels pocs que es conserven a Catalunya, és un element patrimonial únic que explicava l'activitat de tintar les xarxes de materials naturals.

Destacar la primera edició de la Festa del Turisme, Gastronomia i el Comerç, que es va celebrar a l'abril a la nostra ciutat, que ja va comptar amb el suport d'aquests fons per a la seva organització. Una festa que té per objectiu avançar i treballar estratègies que enforteixin els respectius negocis, activitats i iniciatives que conformen aquests tres sectors perquè esdevinguin un motor de progrés i creixement econòmic, al mateix temps que configuri i consolidi la ciutat com un destí genuí, singular i sostenible.

I, des de la Universitat Politècnica de Catalunya, s'impulsa el projecte Posidonia @ SARTI-UPC, amb l'objectiu de desenvolupar noves metodologies per a la germinació de llavors de Posidonia oceanica amb la finalitat de reforestar hàbitats marins degradats utilitzant mètodes de baix cost que permetin una implantació a gran escala.

Els 137 projectes seleccionats compleixen criteris territorials, sectorials, socials i ambientals, i s'ha donat prioritat a aquells que inclouen la presència de dones del sector marítim. A més a més, aquestes iniciatives contribueixen als objectius estratègics europeus i locals, com la mitigació del canvi climàtic i la promoció del patrimoni cultural i ambiental.

Vilanova i la Geltrú, juntament amb Sitges, Badalona i Barcelona formen part del GALP Costa Central, amb una superfície total de 200 km². Aquest grup treballa per impulsar projectes que beneficiïn els municipis del Garraf i del Barcelonès, zones amb una alta densitat de població, amb l'objectiu de promoure el desenvolupament sostenible del sector pesquer en aquests territoris.

VNG porta a terme projectes per promoure l'Economia Blava sostenible

VNG porta a terme projectes per promoure l'Economia Blava sostenible

La ciutat treballa per un desenvolupament sostenible del sector pesquer

La ciutat treballa per un desenvolupament sostenible del sector pesquer

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Comerç, Consum, Mercats
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració