És una de les conclusions de la diagnosi del projecte “A-porta”, que vol reforçar la xarxa comunitària i millorar la qualitat de vida del veïnat
S'ha celebrat el segon consell dels barris del Tacó i l'Armanyà, que ha servit per fer un seguiment del projecte Teixint Barri, per explicar les accions de salut comunitària al barri, i per fer un retorn del seguiment del projecte d'intervenció comunitària A-Porta.
Les 8 persones “picaportes” han visitat des del juliol 401 llars del barris del Tacó i l'Armanyà, i han fet 171 entrevistes. Els picaportes són persones actives del barri, que van casa per casa a fer una escolta activa del veïnatge, amb l'objectiu de detectar la solitud no volguda i dinamitzar la xarxa comunitària.
Pel que fa a la solitud no desitjada al llarg del cicle vital, s'ha detectat que entre el 40 i el 50% de les persones enquestades se senten soles, amb una alta incidència entre les persones joves, fet que ha sorprès la comissió de seguiment. A banda de programar noves visites de seguiment, el picaporta els ha recomanat fer ús de recursos a l'abast com la infermera, el centre cívic, el servei d'OAC al barri, les activitats del Teixint Barri, el Parla'n, el ball, serveis socials, el CSMA, IMET, el centre obert, cursos i activitats esportives, l'associació de veïns o fer un voluntariat. Després de l'entrevista, la majoria han expressat que faran ús d'algun d'aquests recursos.
La diagnosi de les problemàtiques que viuen i les necessitats que plantegen els veïns i veïnes s'ha tractat en una comissió de seguiment entre els agents comunitaris i els serveis tècnics de l'Ajuntament.
Iolanda Sánchez, regidora de Participació Ciutadana i Plans d'actuació als barris, explica que “en aquesta comissió hem avaluat les dades recollides per poder fer un pla d'actuació i treballar de manera comunitària. L'objectiu és implementar estratègies que reforcin la cohesió social, apropin el veïnat entre si, i l'apropin també als recursos i serveis existents”.
Entre les demandes del veïnat de L'Armanyà i el Tacó hi ha els espais de trobada veïnal, com l'espai de bar del centre cívic, també una millora de l'espai públic amb aspectes com la neteja, poda i fumigació, l'impuls del petit comerç, i la continuïtat del projecte A-porta.
Accions de foment de xarxa veïnal
Des de la posada en marxa de l'”A-porta” s'han fet activitats com la dinamització dels refugis climàtics dels dos barris o la col·laboració amb l'associació veïnal durant la festa major del Tacó.
Un cop avaluada la diagnosi, s'han programat tres accions: d'una banda, davant la solitud no volguda, el mes de gener s'activarà un grup de reforç emocional, amb la referent de benestar emocional comunitari, al centre cívic del Tacó per a les persones que se sentin soles i ho necessitin. També s'impulsarà un grup de memòria oral. I finalment, aquest novembre s'organitza la jornada “I tu què a-portes al barri?” perquè el veïnat doni idees de millores al barri i s'hi involucri activament, ja que s'ha detectat que majoritàriament expressa que està orgullós d'on viu i té alts nivells de pertinença.
El projecte “A-porta”
A-porta a Vilanova i la Geltrú es va iniciar al juliol dins el projecte comunitari Teixint Barri, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del Tacó i l'Armanyà.
Aquesta eina de diagnòstic comunitari detecta les possibles situacions de vulnerabilitat a través de persones del barri que truquen a la porta dels habitatges per detectar les possibles situacions de vulnerabilitat dels veïns i veïnes.
L'A-porta està impulsat per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), i funciona gràcies als “picaportes”: vuit persones dels dos barris que fan enquestes i truquen a la porta dels habitatges, amb l'objectiu d'oferir suport a les veïnes i veïns per incidir en la millora de la seva qualitat de vida, millorar la convivència als barris i apropar els serveis i recursos del territori, a més de combatre l'aïllament social, la solitud no desitjada, i les violències associades al llarg del cicle vital.
L'arribada d'aquest projecte a la ciutat és fruit de la demanda de les dues associacions de veïns per poder seguir treballant en la intervenció comunitària que ja
Es treballa des de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, dins del marc del projecte “Teixint barri”.