Menú

La solitud no desitjada en totes les franges d'edat, un dels aspectes a abordar en l'àmbit comunitari entre el veïnat del Tacó i l'Armanyà

Comparteix:
28/10/2024 12:03

És una de les conclusions de la diagnosi del projecte “A-porta”, que vol reforçar la xarxa comunitària i millorar la qualitat de vida del veïnat

S'ha celebrat el segon consell dels barris del Tacó i l'Armanyà, que ha servit per fer un seguiment del projecte Teixint Barri, per explicar les accions de salut comunitària al barri, i per fer un retorn del seguiment del projecte d'intervenció comunitària A-Porta.  

Les 8 persones “picaportes” han visitat des del juliol 401 llars del barris del Tacó i l'Armanyà, i han fet 171 entrevistes. Els picaportes són persones actives del barri, que van casa per casa a fer una escolta activa del veïnatge, amb l'objectiu de detectar la solitud no volguda i dinamitzar la xarxa comunitària.

Pel que fa a la solitud no desitjada al llarg del cicle vital, s'ha detectat que entre el 40 i el 50% de les persones enquestades se senten soles, amb una alta incidència entre les persones joves, fet que ha sorprès la comissió de seguiment. A banda de programar noves visites de seguiment, el picaporta els ha recomanat fer ús de recursos a l'abast com la infermera, el centre cívic, el servei d'OAC al barri, les activitats del Teixint Barri, el Parla'n, el ball, serveis socials, el CSMA, IMET, el centre obert, cursos i activitats esportives, l'associació de veïns o fer un voluntariat. Després de l'entrevista, la majoria han expressat que faran ús d'algun d'aquests recursos.

La diagnosi de les problemàtiques que viuen i les necessitats que plantegen els veïns i veïnes s'ha tractat en una comissió de seguiment entre els agents comunitaris i els serveis tècnics de l'Ajuntament.

Iolanda Sánchez, regidora de Participació Ciutadana i Plans d'actuació als barris, explica que “en aquesta comissió hem avaluat les dades recollides per poder fer un pla d'actuació i treballar de manera comunitària. L'objectiu és implementar estratègies que reforcin la cohesió social, apropin el veïnat entre si, i l'apropin també als recursos i serveis existents”.

Entre les demandes del veïnat de L'Armanyà i el Tacó hi ha els espais de trobada veïnal, com l'espai de bar del centre cívic, també una millora de l'espai públic amb aspectes com la neteja, poda i fumigació, l'impuls del petit comerç, i la continuïtat del projecte A-porta.

 

Accions de foment de xarxa veïnal

Des de la posada en marxa de l'”A-porta” s'han fet activitats com la dinamització dels refugis climàtics dels dos barris o la col·laboració amb l'associació veïnal durant la festa major del Tacó.

Un cop avaluada la diagnosi, s'han programat tres accions: d'una banda, davant la solitud no volguda, el mes de gener s'activarà un grup de reforç emocional, amb la referent de benestar emocional comunitari, al centre cívic del Tacó per a les persones que se sentin soles i ho necessitin. També s'impulsarà un grup de memòria oral. I finalment, aquest novembre s'organitza la jornada “I tu què a-portes al barri?” perquè el veïnat doni idees de millores al barri i s'hi involucri activament, ja que s'ha detectat que majoritàriament expressa que està orgullós d'on viu i té alts nivells de pertinença.

 

El projecte “A-porta”

A-porta a Vilanova i la Geltrú es va iniciar al juliol dins el projecte comunitari Teixint Barri, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del Tacó i l'Armanyà.

Aquesta eina de diagnòstic comunitari detecta les possibles situacions de vulnerabilitat a través de persones del barri que truquen a la porta dels habitatges per detectar les possibles situacions de vulnerabilitat dels veïns i veïnes.

L'A-porta està impulsat per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), i funciona gràcies als “picaportes”: vuit persones dels dos barris que fan enquestes i truquen a la porta dels habitatges, amb l'objectiu d'oferir suport a les veïnes i veïns per incidir en la millora de la seva qualitat de vida, millorar la convivència als barris i apropar els serveis i recursos del territori, a més de combatre l'aïllament social, la solitud no desitjada, i les violències associades al llarg del cicle vital.

L'arribada d'aquest projecte a la ciutat és fruit de la demanda de les dues associacions de veïns per poder seguir treballant en la intervenció comunitària que ja

Es treballa des de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, dins del marc del projecte “Teixint barri”.

El projecte A-porta es va iniciar el mes de juliol

El projecte A-porta es va iniciar el mes de juliol

Els picaporta han detectat situacions de soledat no volguda en diverses franges d'edat

Els picaporta han detectat situacions de soledat no volguda en diverses franges d'edat

La primera diagnosi s'ha explicat en el marc del Consell de barri

La primera diagnosi s'ha explicat en el marc del Consell de barri

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Participació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració