El Ple vilanoví promou l'agermanament amb la daira de Tichla, al Sàhara
El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns a la tarda una moció d'urgència, presentada pel conjunt de formacions polítiques del Consistori, per manifestar suport i solidaritat unànimes a les persones i els municipis damnificats pel pas de la DANA al País Valencià.
Davant l'impacte devastador d'aquest fenomen meteorològic, tots els grups han expressat la voluntat que Vilanova i la Geltrú se sumi a la cooperació amb les zones més afectades. D'aquesta manera, s'ha acordat l'aportació de 25.000 euros per contribuir a les tasques de rescat, suport i reconstrucció que s'estan realitzant al País Valencià. Aquesta aportació s'utilitzarà per ajudar les persones damnificades i per contribuir a la recuperació dels serveis essencials afectats per la catàstrofe.
D'altra banda, pel que fa a la canalització de la solidaritat del conjunt de la població, es recorda que la via més efectiva i recomanada és la de fer aportacions econòmiques a través d'entitats de cooperació com Creu Roja o Càritas. De tota manera, per a les persones que prefereixin col·laborar amb donacions de material, l'Ajuntament habilita aquesta setmana els centres cívics i el Casal de la Gent Gran com a punts de recollida.
Es prioritza la recollida d'aigua embotellada i productes d'higiene personal i íntima, així com bolquers. Es demana expressament no portar roba. Els punts de recollida obriran des de demà dimarts fins divendres, de 10 a 12 h als matins, i de dimarts a dijous també a les tardes, de 16.30 a 19 h.
La solidaritat amb la població valenciana s'ha manifestat des de l'inici de la sessió plenària, tot dedicant un minut de silenci de record a les víctimes.
Consell Econòmic i Social i pas per la reindustrialització
En la sessió plenària d'avui s'ha acordat també la creació del Consell Econòmic i Social, com a òrgan consultiu i de participació ciutadana, per analitzar, consultar, debatre i proposar millores en els aspectes que incideixen de forma directa o indirecta en el desenvolupament econòmic i social de la ciutat.
La creació d'aquest ens ha tingut suport majoritari dels grups, amb abstenció de JxCat i vot en contra de la CUP, que han expressat dubtes sobre la representació de la part social en la composició. La regidora de Projecció de Ciutat, Anna Ribera, ha apuntat que es donarà pes a la part social del Consell, entre d'altres, amb la col·laboració de VNG Inclusió, i s'hi tindran en compte les polítiques per promoure l'economia social i solidària.
Vinculat a la promoció de l'activitat econòmica, s'ha donat llum verda per iniciar una modificació puntual del POUM per afavorir la reindustrialització de la nau de l'antiga VENCA. Concretament, l'Ajuntament ha justificat l'interès públic de modificar l'article 159 del POUM referent a l'antic sector Can Marquès, per adequar les normes urbanístiques a les necessitats actuals. La modificació no contempla cap increment de l'edificabilitat, però sí mesures que permetin afavorir-hi el desenvolupament econòmic i assegurar la protecció del medi ambient urbà, rural i natural.
El manteniment de l'espai públic també ha estat present en el Ple de novembre, amb l'aprovació definitiva de l'expedient de contractació del servei de jardineria de les zones verdes del municipi, de l'àmbit denominat com a zona A. El contracte es preveu per tres anys, per 9 milions d'euros.
El regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, ha remarcat la prioritat de “posar al dia els contractes de l'Ajuntament, com aquest, pendent d'actualització de fa anys”. La proposta ha comptat amb la intervenció d'Ignasi Cacao, en representació del sindicat UGT. S'ha aprovat amb els vots favorables del govern i el PP, el vot contrari de la CUP i l'abstenció d'ERC, Transformem VNG i JxCat.
Agermanament amb el Sàhara
Un altre punt destacat avui al Ple ha estat l'aprovació de l'agermanament de Vilanova i la Geltrú amb la daira de Tichla, situada a la wilaia d'Ausserd, a la República Sahrauí. Aquest acord constata que Vilanova i la Geltrú té una llarga trajectòria en el compromís amb el Poble Sahrauí, mitjançant accions de solidaritat i de visibilització del conflicte per l'ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc, així com amb la promoció del programa Vacances en Pau des de fa 25 anys. Així mateix, l'Ajuntament és membre de la Coordinadora d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí des de la seva constitució, l'any 1996.
L'objectiu de l'agermanament és aprofundir en les relacions d'amistat i solidaritat entre el poble vilanoví i el sahrauí, col·laborar en temes d'interès comú, especialment culturals i educatius, de medi ambient, sanitaris, de defensa dels drets humans en les zones ocupades i defensa del Dret a l'autodeterminació del Poble Sahrauí. La regidora de Cooperació, Míriam Pérez, ha expressat en nom del govern municipal el “compromís actiu per generar un espai de suport al Sàhara”. La proposta ha estat presentada per Manel Muñoz en representació de l'Associació Acció Solidària amb el Sàhara.
Així mateix, el Ple de l'Ajuntament ha aprovat la Declaració institucional del Dia Mundial de la Infància 2024, en el marc del Dia Universal dels Drets dels Infants i del Dia Internacional de les Ciutats Educadores, que es commemoraran, respectivament, el 20 i el 30 de novembre. Amb aquesta declaració, l'Ajuntament manifesta el compromís d'impulsar les polítiques d'infància a nivell local. En la mateixa línia, s'ha aprovat l'acord de col·laboració amb la Fundació UNICEF Comitè Espanyol, que permetrà a l'Ajuntament complir els requisits per formar part de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància.
Encara dos punts més al voltant de la protecció de la població més vulnerable, d'una banda s'ha aprovat una addenda per prorrogar el conveni amb el Consell Comarcal del Garraf per al transport adaptat i assistit per a persones amb mobilitat reduïda. De l'altra, s'ha aprovat definitivament el Reglament dels Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que regula l'atenció a persones i nuclis familiars en situació o risc d'exclusió social. L'aprovació definitiva arriba després que s'aprovés inicialment el juliol passat i hagi superat el període d'exposició pública sense al·legacions.
Debat de les mocions
Pel que fa a les propostes dels grups municipals, s'ha aprovat una moció en defensa de les persones que pateixen ADEE (acondroplàsia). D'acord amb el text, l'Ajuntament es compromet a no programar ni contractar espectacles, ni autoritzar-ne quan la gestió estigui encomanada a un tercer, que denigrin i humiliïn les persones amb nanisme, de manera se'ls preservi el dret a la no discriminació i al tracte digne, i que es compleixi el mandat del Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides dirigit a Espanya.
D'altra banda, ha decaigut la moció d'ERC per instar el govern a la venda de patrimoni municipal destinat a la creació d'habitatge protegit. Sí ha prosperat la proposta de JxCat per manifestar el suport explícit de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a la “Declaració de Prada” i a les accions que s'hi proposen per revertir la situació de vulnerabilitat que pateix la llengua catalana. En aquest sentit, s'ha avançat que es reactivarà la comissió de seguiment del Reglament per l'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament.
També ha obtingut llum verda la moció de Transformem VNG per avançar en la descentralització administrativa de l'Ajuntament als barris, començant per avaluar el funcionament actual dels serveis d'atenció ciutadana descentralitzats i per estudiar les possibilitats d'avançar en aquest sentit.
Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del canal X de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió sencera al web de Canal Blau.