Menú

Locals Vius situa al carrer una agent comercial per visitar els establiments en actiu i recollir necessitats del sector

Comparteix:
05/11/2024 13:36

El comerç i la restauració generen a Vilanova un valor afegit brut de 230 i 78 milions d'euros respectivament

En el marc del projecte Locals Vius, que impulsa la revitalització dels locals comercials buits a la ciutat, es posa en marxa la figura d'una agent comercial. Una professional que treballa a peu de carrer amb la missió d'establir vincles directes amb els comerços locals, tot oferint informació sobre les oportunitats que ofereix el projecte Locals Vius, però també recollint dades sobre l'estat del sector a partir del contacte amb els professionals dels eixos comercials.

Aquest mes de novembre Locals Vius entra en una nova fase amb aquesta agent comercial que contribuirà a reforçar la comunicació entre els establiments i l'administració local. L'objectiu és establir vincles directes amb els comerciants, tot recollint inquietuds i, al mateix temps, oferir informació sobre les oportunitats de revitalització de locals actualment buits i disponibles a la ciutat.

L'agent comercial ha de contribuir a reforçar els canals de comunicació amb l'Ajuntament per obtenir dades sobre l'estat del sector, identificant tant els punts forts com les àrees de millora. Entre les preocupacions més destacades ja identificades del comerç local se'n troben algunes d'estructurals com millorar el nombre de places d'aparcament a la zona centre.  Aquesta demanda centra la percepció entre els comerciants com un una de les mancances a resoldre de forma prioritària.

Les visites es perllongaran fins al 31 de desembre període en el qual es podrà conèixer de primera mà les necessitats i suggeriments dels comerciants en actiu. Fruit d'aquesta comunicació directa es podrà completar una diagnosi actualitzada del sector. Les dades recollides permetran la proposta d'estratègies i solucions ajustades a aquesta foto fixa obtinguda i que recollirà les demandes del mateix sector. En aquest sentit, s'estableix que aquesta imatge ha de tenir l'espectre més gran possible, per la qual cosa l'agent visitarà els establiments associats a Viu Comerç però també a la resta de professionals en actiu als diferents eixos comercials de la ciutat no adscrits a l'associació.

El projecte Locals Vius, cofinançat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona, té la missió de donar una nova vida als establiments sense ús, i alhora contribuir a la reactivació econòmica del municipi. L'agent comercial, que estarà visitant els establiments fins al 31 de desembre, actuarà com a pont entre els comerciants i l'administració local, reforçant la comunicació i buscant solucions conjuntes per als reptes del sector.

A través d'aquest projecte, es busca reactivar aquests espais, no només per contribuir a la seva ocupació, sinó també per reforçar el teixit comercial de la ciutat. És previst que a curt i mitjà termini aquests espais acullin diferents intervencions efímeres als aparadors o a l'interior dels locals. Amb aquestes  accions de visibilització es vol mostrar el potencial atractiu de les superfícies per acollir futurs negocis.

Una primera radiografia del sector comercial de Vilanova i la Geltrú

El comerç vilanoví es troba en una situació relativament estable. Amb més de 987 establiments comercials registrats a la comarca del Garraf, el sector ha experimentat un lleuger creixement de l'1,1% en el primer semestre de 2024, malgrat l'augment del nombre d'aturats en el sector (+4,4%). Aquestes dades evidencien que, tot i els reptes, el comerç local es manté actiu i dinàmic.

El comerç de Vilanova i la Geltrú ha experimentat un lleuger creixement en els darrers mesos. Actualment, el sector ocupa 7.030 persones a la comarca, unes dades d'ocupació que es mantenen estables respecte a finals de 2023, amb un augment de l'1,1% en el nombre d'establiments actius.

El valor afegit brut (VAB) del sector comercial de la ciutat es xifra, segons dades de l'Idescat ( Institut d'estadística de Catalunya) en 230 milions d'euros, el que el situa com un dels sector que realitzen una  contribució substancial a l'economia local. A més a més, cal afegir el VAB de l'hostaleria que situa aquest indicador en una xifra estimada de 78 milions d'euros. Les dues xifres reflecteixen el pes d'aquests dos sectors per al desenvolupament econòmic del municipi. El valor afegit brut és un indicador que mesura el valor total generat per un sector determinat.

Fortaleses i reptes del comerç local

Segons dades d'anteriors estudis sobre el sector del comerç i serveis, un 70% de la població percep el comerç local de manera positiva, valorant-lo amb una puntuació mitjana de 3,6 sobre 5. Els espais comercials, especialment la Rambla Principal, es consideren un entorn òptim per a l'exercici d'experiències combinades de consum, compra i d'oci i lleure. Tanmateix, el sector encara afronta desafiaments, com la necessitat de millorar aspectes visuals i funcionals en un terç dels actuals establiments oberts (aparadors, il·luminació, decoració).

 

L'agent comercial completant una de les enquestes a l'interior d'un comerç del carrer de Sant Sebastià

L'agent comercial completant una de les enquestes a l'interior d'un comerç del carrer de Sant Sebastià

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Comerç, Consum, Empresa, Espai públic, Treball
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració