L'agermanament se suma als que ja estan en vigor amb Vila-real, Mérignac i Matanzas
Aquest dijous s'ha fet la signatura del protocol d'agermanament amb la daira de Tichla, situada a la wilaia d'Ausserd, al Sàhara Occidental. L'objectiu és aprofundir en les relacions d'amistat i solidaritat entre el poble vilanoví i el poble sahrauí, i col·laborar en temes d'interès comú, especialment culturals i educatius, de medi ambient, sanitaris, de defensa dels drets humans en les zones ocupades i defensa del dret a l'autodeterminació del poble sahrauí.
Vilanova i la Geltrú té una llarga trajectòria en el compromís amb el Poble Sahrauí, mitjançant accions de solidaritat i de visibilització del conflicte per l'ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc, així com amb la promoció del programa Vacances en Pau des de fa 25 anys. Així mateix, l'Ajuntament és membre de la Coordinadora d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí des de la seva constitució, l'any 1996, amb l'objectiu de coordinar l'acció del món local a Catalunya en el suport al dret d'autodeterminació del poble sahrauí, en el marc de conflicte de descolonització i d'ocupació militar per part del Marroc.
La regidora de Cooperació i Agermanaments, Míriam Pérez, ha explicat en què consisteix l'agermanament: “ens comprometem a continuar amb la col·laboració que ja fa anys que portem a terme, però farem una passa més, elaborarem projectes de cooperació, de sensibilització i d'intercanvi cultural, i sobretot donarem a conèixer la causa sahrauí perquè no caigui en l'oblit”.
Per la seva banda, Abidin Bucharaya Yama, delegat del Front Polisari a Catalunya, que ha signat l'acord en representació de l'alcalde de Tichla, ha dit que l'acte reflecteix les relacions que ja hi ha actualment entre les dues poblacions: “els agermanament són un reflex de la relació d'intercanvi entre dos pobles, tant per part de les administracions com per part de la població. A Tichla i als camps de refugiats la població de Vilanova és molt coneguda. Aquesta signatura ha estat posar un segell a una relació que ja porta molts anys, avui és un dia per reflectir el nostre compromís d'amistat i lleialtat entre els dos pobles”.
L'alcalde Juan Luis Ruiz ha recordat els llaços de la ciutat amb el poble sahrauí: “és un agermanament que ve de la voluntat de poble de Vilanova, que sempre ha estat motivat i molt actiu en la defensa de la vostra causa. El suport que Vilanova i la Geltrú ha demostrat sempre com a poble ens obliga com a Ajuntament. Per això adoptem el compromís de donar a conèixer la vostra reivindicació i la situació que esteu patint, i explicar-la a la nostra ciutadania”.
Compromís amb el Poble Sahrauí
El conflicte del Sàhara Occidental prové de l'ocupació del Regne del Marroc, que fa gairebé 50 anys que manté el Poble Sahrauí refugiat. L'Ajuntament vilanoví, conjuntament amb l'entitat local Acció Solidaria amb el Sàhara, participa des de fa anys en projectes de suport i programes d'ajut humanitari, amb l'objectiu de millorar les condicions de vida de les 200.000 persones que viuen als campaments. També ha col·laborat en campanyes d'emergència impulsades pel Fons Català de Cooperació.
El protocol d'agermanament proposa mantenir llaços permanents per afavorir intercanvis entre els seus ciutadans i ciutadanes, i compromet els dos pobles a col·laborar entre ells i enfortir les relacions. També es comprometen a activar projectes de cooperació i ajut humanitari a través d'Acció Solidària amb el Sàhara i la Delegació del Front Polisari a Catalunya; així com a impulsar el diàleg i el coneixement entre les dues cultures.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú donarà suport a la defensa del Dret a l'autoderminació del Poble Sahrauí, i les dues ciutats participaran activament en la reivindicació de la defensa dels drets humans en les zones ocupades, contribuint a la difusió i sensibilització entre la societat vilanovina sobre la situació del Poble Sahrauí.
Agermanaments de l'Ajuntament de VNG
Els agermanaments estableixen contactes i lligams entre dues poblacions amb l'objectiu de dur a terme intercanvis entre elles. Tots els agermanaments tenen en comú la voluntat de compartir experiències que ajudin a enriquir la realitat social i cultural dels municipis que hi participen.
Vilanova i la Geltrú està agermanada amb les ciutats de Matanzas (Cuba), Mérignac (França), i Vila-real (Pais Valencià).
Vila-real és una ciutat de 47.000 habitants situada a la província de Castelló, al País Valencià. A partir dels anys 60, la ciutat va viure una gran industrialització en els sectors de la metal·lúrgia, materials de construcció i sobretot, en la fabricació de rajoles, base econòmica de la ciutat.
El vincle històric entre les dues ciutats prové del fet que les dues ciutats van rebre la carta Pobla a la mateixa època, fa 750 anys.
Durant l'agermanament s'han fet intercanvis puntuals entre entitats i associacions, així com suports municipals a projectes i entitats de la ciutat de Vila-real.
Mérignac és una ciutat d'uns 65.000 habitants situada al sud-oest de França, al departament de la Gironda, Aquitània. És una ciutat de referència per la qualitat i quantitat d'equipaments socials i esportius de què gaudeix.
Per a Vilanova i la Geltrú aquest agermanament va suposar el coneixement a fons d'una ciutat europea i alhora un espai de trobada i intercanvi que permetria conèixer noves maneres de fer. En aquell moment, a l'Estat espanyol era molt recent l'entrada en funcionament dels ajuntaments democràtics, i era important trobar referències per anar situant la ciutat en el marc de l'Europa dels pobles.
Des de llavors s'han realitzat intercanvis en tots els sectors possibles: escolars, culturals, associatius, esportius, de solidaritat i cooperació, de formació, municipals, econòmics.
Finalment, Matanzas és una ciutat d'uns 128.000 habitants situada a la costa nord de l'illa de Cuba. És capital de província i els seus sectors econòmics més desenvolupats són la indústria, el turisme, la ramaderia, la construcció, els transports i les comunicacions viàries.
L'objectiu de l'agermanament amb Matanzas és donar suport a una ciutat que sempre ha estat present en la nostra història i amb la qual existeixen lligams molt estrets, tant personals com institucionals. La relació entre ambdues ciutats es va iniciar entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX, quan els primers emigrants vilanovins es van establir en diferents ciutats cubanes, especialment a Matanzas. De Vilanova i la Geltrú hi van anar, entre d'altres, personatges com Francesc Gumà i Ferran, Josep Tomàs Ventosa i Soler, Josep Font i Gumà, Francesc Font i Parés, o Francesc Gumà i Carbonell.
L'agermanament amb Matanzas és de caire solidari i té com a objectiu mantenir una relació horitzontal que beneficiï el procés de desenvolupament d'un dels municipis agermanats. El protocol d'agermanament preveu l'actuació en diferents àmbits: millora dels equipaments escolars, formació educativa, promoció d'activitats culturals que permetin un millor coneixement de les dues ciutats, millora dels equipaments sanitaris i dinamització econòmica.