91 mercats de 58 municipis barcelonins incorporen mesures semblants amb un programa de la Diputació, presentat a Vilanova i la Geltrú, en una festa popular demà divendres 22 de novembre
Divendres 22 de novembre el Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú organitza una jornada festiva per presentar les novetats i serveis que s'estrenen en el marc del programa "Apropant-te el mercat: competitiu, digital i sostenible", desenvolupat amb el suport dels fons Next Generation i desplegat per la Diputacio als mercats públics de Barcelona
"A Vilanova i la Geltrú ens beneficiem de sis accions del programa que ens permetran millorar moltíssim l'actual servei del Mercat del Centre”, ha explicat la regidora de Mercats Municipals, Alimentació i Consum de Vilanova i la Geltrú, Eva Bolaño. El projecte “Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible”, financiat amb fons Next Generation i un pressupost de 2,5 milions d'euros, inclou accions com armaris multi-temperatura i tricicles elèctrics per a la recollida de comandes, sistemes de control d'aforament, portes dobles per millorar l'aïllament tèrmic o sistemes de monitoratge de control de consums energètics. Totes aquestes millores s'han instal·lat ja en el mercat del Centre de Vilanova i es posaran en funcionament en els pròxims dies.
Per celebrar totes aquestes millores s'ha convocat la ciutadania a una tarda festiva. demà divendres 22 de novembre. Una celebració popular que començarà a les 17 h amb una cercavila que comptarà amb la Zigurat Circus Band, Monsieur Florian i els Gegants de la Cuyna Vella. Durant el recorregut, els acompanyarà el tricicle elèctric que s'incorpora com a nou servei per als repartiment a domicili de les compres.
La cercavila arribarà al Mercat a les 18 h, a la façana de l'avinguda Francesc Macià, on tindrà lloc la presentació oficial del programa amb la participació de Sam Núñez Amela, Diputat adjunt de l'Àrea de Comerç, Consum i Salut de la Diputació de Barcelona, i de l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz López.
Entre les millores incorporades al Mercat destaca un tricicle elèctric amb un bagul de càrrega per donar servei a domicili i fer més còmoda la compra als clients. També s'estrena un armari refrigerat exterior amb 19 compartiments, que permet recollir les comandes a qualsevol hora del dia, garantint-ne la conservació.
A més, s'ha instal·lat una nova porta automatitzada a la façana de l'av de Francesc Macià, dissenyada per millorar la climatització interior del Mercat bessona de la doble porta que dona a la plaça de Soler i Carbonell. Aquesta nova entrada contribuirà a mantenir millor la calefacció a l'hivern i la refrigeració a l'estiu. També s'han posat en marxa sensors energètics que ajudaran a optimitzar el consum i a fer més sostenible l'activitat del Mercat.
“D'aquesta manera ens apropem als mercats del futur tot mantenint la proximitat i, des d'ara, incorporant elements de l'entorn digital. Uns mercats competitius amb la resta del comerç i sostenibles perquè vetllen per l'eliminació de residus plàstics i per conscienciar a fer compres més conscients i responsables", ha apuntat la regidora Bolaño.
Festa popular al Mercat del Centre
Les activitats continuaran amb una programació variada per a tots els públics. A les 18.15 h, tindrà lloc un espectacle familiar amb Corrandes Animació. A les 19 h, es podrà gaudir d'una degustació popular de fideus arrossejats, preparats amb peix de la llotja de Vilanova per l'associació Llaguts de la Confraria de Pescadors. La música en directe arribarà a les 19.30 h amb el grup D-Covers, que oferirà actuacions fins a les 21 h.
Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible” compta amb dos milions d'euros del fons Next Generation EU Zones Urbanes i 500.000€ de la Diputació de Barcelona, i cada municipi de la demarcació ha escollit a quines actuacions es vol adherir (veure llistat al final de la nota). Actualment, les comarques de Barcelona compten amb 91 mercats municipals situats a 58 municipis amb més de 3.000 parades i uns 3.700 treballadors.
Adaptar-se als nous hàbits de consum
Entre les novetats figura la instal·lació d'armaris multi-temperatura per a la recollida de comandes en espais públics de 23 mercats. L'objectiu és captar clients que, per horari laboral o altres motius, no poden comprar a les parades durant l'horari del mercat. Amb els nous armaris, podran fer la comanda per telèfon, web o whatsapp i rebran un codi QR per obrir la guixeta en l'exterior del mercat, on el paradista li haurà deixat preparada. Amb el mateix objectiu de facilitar el repartiment de comandes, s'han lliurat a 11 mercats de 9 municipis tricicles elèctrics per fer enviament a domicili i s'han creat plataformes de venda en línea per a 6 mercats que no en tenien.
A més, aquestes actuacions aniran acompanyades a tots els mercats de la demarcació d'accions de sensibilització per reduir l'ús de plàstics d'un sol ús, mitjançant accions de sensibilització i el repartiment de materials com carmanyoles reutilitzables o bosses de polièster reciclat. Les accions s'emmarquen en la campanya “Oh, i tant!” per promocionar el comerç de proximitat i el consum sostenible i responsable.
Millorar la sostenibilitat dels mercats
Per tal de fer els mercats més sostenibles, una novetat és la instal·lació de sistemes de monitoratge de control de consums energètics en 10 mercats: a partir de la col·locació d'unes unitats terminals remotes instal·lades als quadres elèctrics, es tindrà en tot moment dades del consum de cada mercat que estaran vinculades al programa Smart Region de la Diputació de Barcelona. En aquesta mateixa línia, en 9 mercats s'instal·laran dobles portes per millorar l'aïllament tèrmic dins del mercat.
D'altra banda, en 8 mercats s'implementaran tecnologies de control d'aforament que permetran analitzar els patrons d'afluència de clientela, mitjançant càmeres i pantalles informatives als accessos.
Un altre eix del programa “Apropant el mercat: competitiu, digital i sostenible” és l'impuls del relleu generacional. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha engegat una formació pilot per formar a persones a l'atur l'ofici de paradistes als mercats municipals. De moment s'ha fet una prova pilot als mercats de Manlleu, Mataró i Sant Boi de Llobregat, i una vintena de municipis s'han interessat per oferir-la en el futur.
“Amb aquestes actuacions, volem modernitzar i millorar la competitivitat dels mercats municipals de la demarcació: volem promoure'n la transformació digital, apropar-los als nous hàbits de consum de la ciutadania i promoure un comerç més sostenible i respectuós amb el medi ambient”, ha destacat aquest dijous la diputada delegada de Comerç i Consum, Olga Serra i Luque, durant la presentació de les actuacions. “Volem consolidar el paper central que tenen els mercats municipals als pobles i ciutats a la demarcació perquè puguin continuar sent una peça clau del comerç de proximitat dels municipis”, recorda la diputada.
Llistat d'actuacions sol·licitades per cada municipi