Accions a curt, mitjà i llarg termini en els torrents i les zones amb més possibilitats d'afectació en cas de riuades
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat més alçada al mur del torrent de la Piera, en un tram de 130 metres al pas inferior a la via de tren. L'objectiu de l'obra és reduir els desbordaments a la ronda d'Europa en cas de pluges d'intensitat elevada. Aquesta és una de les actuacions a curt termini per pal·liar els efectes de les cada vegada més freqüents pluges intenses, característiques del clima mediterrani.
El regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet explica que "fent aquestes petites actuacions d'anar garantint la funcionalitat que ha de tenir un torrent, evitem que es desbordi i fem que arribi l'aigua en les millors condicions a mar". Des de la constatació en els darrers anys que aquests episodis meteorològics són cada vegada més freqüents, VNG està reforçant la prevenció amb mesures a curt, mitjà i llarg termini per pal·liar l'impacte de possibles avingudes d'aigua.
L'obra a sota del pont de la via ha consistit el recreixement d'un tram de 130 metres lineals de l'actual mur que separa el torrent del vial, utilitzant blocs de formigó i barres d'acer ancorades amb resina. En els darrers cinc anys, entre juny de 2018 i setembre de 2024, el torrent ha sobreeixit fins a vuit vegades, causant afectacions a la circulació, amb talls de trànsit i vehicles atrapats per l'aigua, i acumulació de branques, deixalles i fang a la calçada. Tot i que existeix una estació de bombament amb tres bombes de 9 kW, aquestes només tenen capacitat per drenar l'aigua que s'acumula a la ronda, i són inoperants en cas de sobreeiximent del torrent donat que extreuen de la ronda cabal que el torrent torna a incorporar.
La millora del tram final del torrent de la Piera també va ser un dels temes tractats en la reunió de l'alcalde i membres del govern de VNG amb la directora general de Ports de la Generalitat, Esther Roca, la setmana passada. Els representants municipals van demanar a l'administració catalana que s'impliqui en la millora de la desembocadura, que pateix acumulació de sediments pels efectes de les instal·lacions portuàries. Gerard Llobet avança que "la idea seria continuar intervenint, continuar treballant en els sediments, és un torrent que té força acumulació de sediments".
Manteniment dels torrents
Vilanova i la Geltrú té tres torrents que travessen el municipi, el torrent de Sant Joan a l'oest, el torrent de la Pastera i els torrents de Santa Magdalena i de la Piera a l'est. Tres cops a l'any es du a terme la neteja dels trams de les lleres que transcorren pel nucli urbà per tal de garantir el seu correcte funcionament hidràulic, desbrossant la vegetació no autòctona o invasora, i retirant arbres caiguts.
Les intervencions de manteniment es realitzen al gener/febrer, el mes de maig i al setembre. En el darrer episodi de pluges intenses s'ha pogut comprovar que les tasques de neteja combinades amb l'aixecament del mur han donat un resultat satisfactori.
Reduir el risc d'inundabilitat
L'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, en el seu Pla de gestió del risc d'inundació inclou tres TRI (Tram amb el Risc d'Inundació) al terme municipal, que són els trams finals dels torrents de la Piera, de la Pastera i de Sant Joan dins del nucli urbà. Aquests estudis d'inundabilitat determinen la probabilitat i el grau d'afectació per inundació i recullen les mesures orientades i les inversions programades amb l'objectiu de reduir i prevenir els efectes provocats per aquests episodis.
En aquest sentit, l'Ajuntament proposta dues intervencions. La primera, sobre el torrent de la Piera per rebaixar el nivell de la llera i augmentar la capacitat hídrica del torrent, ja que amb el pas del temps aquesta capacitat ha anat disminuint per l'arrossegament i deposició de sediments. El projecte també inclou potenciar la funció del torrent com a corredor biològic i parc fluvial. "Aquest torrent està inclòs en sectors de creixement futurs i el que s'estan plantejant són mesures com renaturalitzar, fer que els torrents siguin un parc fluvial" explica Gerard Llobet, "que tinguin bases de laminació per retenció d'aigües, tot això acompanyat amb alguna obra hidràulica com el transvasament de torrents".
La segona proposta és millorar la permeabilitat del torrent de Sant Joan cap al subsol.
Planificació a llarg termini
Un altre projecte que està plantejat, més a llarg termini, és l'execució del tram que manca del transvasament de torrents, que permetria treure càrrega del torrent de la Pastera, que discorre pel centre de la ciutat, i traslladar-lo al de la Piera.
També es planteja la necessitat de disposar d'un pla director de clavegueram. Aquest estudi indicaria els punts febles en cas d'aiguats, i ajudaria a determinar els punts on construir dipòsits. Actualment, la Companyia d'Aigües ja ha realitzat part rellevant del treball de camp i té previst la finalització del pla en els pròxims mesos.
El Pla General d'Ordenació Urbana del 2001 identifica els cursos d'aigua i les àrees inundables del municipi, definint riscos en un àmbit ajustat a un període de retorn de cinc-cents anys i també determina la protecció, com a mínim, en una distància de 10 metres a banda i banda dels marges superiors dels cursos d'aigua.
En el marc de la redacció del nou POUM l'objectiu és disposar d'un estudi d'inundabilitat del municipi adaptat a la realitat actual i futura de la ciutat. "Aquest és un dels reptes que tenim també en el futur pla general d'ordenació" diu el regidor de Serveis Urbans, "incorporar aquest vector del canvi climàtic i aquí el nou POUM sí que incorporarà un estudi global de tot el municipi d'inundabilitat perquè ho marquen ja les noves normatives".
Mesures de prevenció
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú treballa perquè la població prengui consciència que ens trobem en un moment de canvi climàtic, que ens porta fenòmens adversos més freqüents, i que, per tant, cal augmentar les mesures de prevenció. En aquest sentit, el municipi disposa del Document Únic de Protecció Civil, el document que marca els protocols d'actuació en cas de prealerta, alerta i emergència.
Altres accions de prevenció previstes són, per exemple, una comunicació a totes les propietats situades en zones inundables del municipi per recordar que no és permesa cap construcció en aquests terrenys.