Es tracta d'un programa de formació gratuïta, adreçada principalment a persones grans o col·lectius en situació de vulnerabilitat
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és un dels municipis adscrits al programa formatiu, “Més digitals” de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d'Empresa i Treball, de la Generalitat de Catalunya, que té com a objectiu la lluita contra la bretxa digital a través de cursos gratuïts, presencials i dirigits principalment a persones grans i a altres col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Míriam Pérez, regidora d'Administració Electrònica i Bretxa Digital ha explicat que l'adhesió al Pla de Xoc contra la Bretxa digital respon a una “voluntat clara d'aquest govern de combatre les desigualtats digitals i assegurar drets als ciutadans que es va materialitzar creant en la Regidoria d'Administració electrònica i bretxa digital” La regidora s'ha referit a l'ús de les tecnologies, del mòbil o tauletes com l'única via, en molts casos, a l'hora de sol·licitar una subvenció o ajut públic, o fer altres gestions tan quotidianes com sol·licitar atenció mèdica. “Aquests cursos gratuïts, que es faran a diferents espais públics de Vilanova i la Geltrú, formaran en habilitats digitals i contribuiran a la igualtat d'oportunitats mitjançant l'ús de la tecnologia d'una manera segura”.
L'èxit del programa, emmarcat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea amb fons Next Generation EU, està estretament vinculat la implicació dels municipis, per tal que tots els agents socials contribueixin a fer arribar informació sobre l'oferta formativa a les persones que més la necessiten. És en aquest sentit que el Departament d'Empresa i Treball ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci Localret per al desenvolupament del pla, qui ha encarregat la coordinació, en el cas de la comarca del Garraf, a Fundesplai i la Fundació Pinnae. El Consorci Localret està format per més de 900 municipis de tot Catalunya, les 4 diputacions catalanes, més de 30 consells comarcals i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Pel regidor de Gent Gran, Julio Ruiz, afrontar el repte de superar la bretxa digital i tecnològica entre les persones de més edat, és un dels objectius a curt i mitjà termini. “La Regidoria de Gent Gran – ha explicat- ja fa temps que desenvolupa activitats al Casal de gent gran, com tallers per apropar el coneixement de l'ús dels dispositius mòbils a les persones grans a fi d'escurçar la bretxa digital i també pal·liar l'aïllament social. Es tracta d'apropar la tecnologia mitjançant formació que ajudi les persones grans a moure's dins l'entorn digital”. Ruiz ha afegit “Ens sumem a aquesta nova iniciativa, impulsada per la Generalitat amb la gestió de Fundesplai, que va més enllà de les persones grans i s'adreça a col·lectius vulnerables com persones en situació d'atur o amb diversitat funcional, entre d'altres”.
Pel que fa a Vilanova i la Geltrú, l'adhesió al programa “Més digitals” implica oferir espais on poder-se celebrar els cursos, un punt d'informació i inscripcions i la difusió del programa per tal d'arribar al màxim de població que se'n pugui beneficiar. Així doncs, els cursos es faran a la Xarxa de Centres Cívics Municipals, Casal de gent gran i Punt Òmnia. La coordinació de la informació i la gestió d'aquest pla de xoc, anirà a càrrec de la Regidoria de Gent Gran.
Els cursos de formació es faran en grups d'entre 5 i 15 persones i tindran una durada de 15 hores. S'ofereixen tres opcions, adaptades al nivell que tingui cada participant.
La informació sobre l'oferta i inscripcions als cursos es pot consultar al web Més digitals, al servei telefònic 012 i als punts informatius específics distribuïts arreu del territori, que en el cas de Vilanova i la Geltrú està centralitzat en el Punt Òmnia.