Els carrers han vibrat des de primera hora, amb 10.700 parelles saltant al so del turuta
Com cada diumenge de Comparses, Vilanova i la Geltrú s'ha omplert de color i música des de primera hora del matí, amb els 21.400 comparsers i comparseres preparats per viure la jornada central del Carnaval vilanoví. Un total de 10.690 parelles (de les quals, 8.580 d'adults) han estat les participants a les Comparses, agrupades en 167 banderes en representació de les diferents entitats, acompanyades per 165 xarangues amb més de 1.650 músics.
Aquestes són les xifres d'aquesta jornada de Comparses, a les quals cal afegir les 100 tones de caramels, aproximadament, que es calcula que s'han llençat durant tot el matí. En les extenses catifes de colors s'hi ha vist un increment important d'ecocaramel. Enguany al voltant del 70% dels caramels llençats han estat d'aquest tipus, amb embolcalls biodegradables i amb un 50% menys de tinta, amb la finalitat d'avançar cap a un Carnaval més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
La plaça de les Neus, que ha renovat l'espai amb un nou escenari, ha acollit el pas de les Barquetes amb els participants més petits, i tot seguit les guerres infantils. Com l'any passat, la plaça de la Vila ha estat l'escenari de la guerra juvenil i de les set guerres d'adults que han entrat amb control d'aforament, mitjançant unes polseres de colors per indicar l'hora de participació a la guerra.
Unes Comparses multitudinàries
Aquest ha estat el segon any que la Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC) ha promogut el sistema de control d'aforament a la plaça de la Vila, part tal de distribuir i esglaonar les parelles de participants a les guerres de caramels, amb l'objectiu de garantir més seguretat, confortabilitat i lluïment en cadascuna de les batalles.
D'aquesta manera, enguany s'han consolidat les millores logístiques, d'infraestructures i de seguretat que ha implementat l'actual FAC aquests darrers anys. Canvis necessaris per preservar la festa, que inclouen certes innovacions que permeten adequar-se a l'actualitat i garantir la qualitat de la celebració.
Vetllar per la protecció de la festa és justament l'objectiu de la propera declaració de les Comparses com a Bé Cultural Immaterial d'Interès Nacional. L'acte més emblemàtic del Carnaval vilanoví rebrà aquesta categoria, que representa la màxima protecció existent per a les manifestacions culturals, quan entri en vigor la nova Llei del Patrimoni Cultural Immaterial, que ja es troba en tràmit parlamentari. I se sumarà a la declaració com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional que ja té atorgada el Carnaval de Vilanova i la Geltrú des de 2010.
L'alcalde, Juan Luis Ruiz, ha manifestat “la satisfacció” que representa “veure la plaça plena de comparses i comparseres un any més”, en una festa que cada any és més multitudinària. “Tenim una festa cada cop més participativa”, ha afirmat, alhora que ha valorat molt positivament que “també les persones que venen a viure a la nostra ciutat quan coneixen el Carnaval s'animen a participar-hi”. En aquest sentit, ha lloat la feina “brillant” de la FAC, ja que “gestionar aquest volum de persones no és fàcil i aconsegueixen que en gaudim plenament”.
Des dels balcons de l'Ajuntament, les persones convidades pel Consistori han pogut comprovar l'espectacularitat de la festa. Entre d'altres, s'hi han reunit el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i la consellera d'Interior, Núria Parlon. També el president del Parlament, Josep Rull, i diversos diputats i diputades de diferents grups polítics. Hi han estat presents també personatges de l'àmbit mediàtic, com la presentadora de televisió Tatiana Arús, els periodistes Gerard Romero, Anna Poch i Jordi Eroles, o la concursant de Masterchef Celeste Fernández. També persones del món artístic, com la cantant Lucrecia, o els actors Jordi Ríos i Alberto Trejo.
Dispositiu de neteja en marxa
Un cop acabades les Comparses s'ha activat el dispositiu especial de neteja, començant per retirar el màxim de caramels possible, primer en sec i després amb aigua. Els propers dies 40 treballadors estaran operatius al matí i a la tarda, i 23 a la nit. El desplegament compta també amb 15 vehicles.
El servei de neteja especial per Carnaval també inclou la utilització de maquinària de reforç llogada específicament per a aquestes dates, amb l'objectiu de netejar el gruix principal dels carrers en un màxim de cinc dies. A més, la Companyia d'Aigües ha fet un repàs dels embornals prèviament per facilitar la neteja posterior.
El Carnaval continua aquesta tarda amb les tradicionals Danses de Vilanova i Balls vuitcentistes, a partir de les 19 h, a la plaça de les Cols amb la Cobla Maricel. Fins Dimecres de Cendra encara queda molt de Carnaval a Vilanova i la Geltrú, podeu consultar tota la programació a la web https://carnavaldevilanova.cat/.