Menú

La consellera de Salut afirma a VNG el compromís per fer realitat el nou hospital

Comparteix:
06/03/2025 13:07

En una visita al territori, la representant de la Generalitat ha explicat que s'avança també en l'ampliació de les urgències a Sant Antoni Abat

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Olga Pané, ha estat avui a Vilanova i la Geltrú, en el marc d'una visita al territori. La consellera ha vingut a conèixer de primera mà les instal·lacions hospitalàries del Garraf i ha aprofitat l'avinentesa per confirmar que durant aquest any s'elaborarà el pla funcional del nou hospital comarcal de Vilanova i la Geltrú.

“Vilanova i la Geltrú requereix un nou equipament hospitalari –ha afirmat- per la dimensió de la població, no només de la ciutat, sinó del territori de l'Alt Penedès i el Garraf”. Per això, d'acord amb el compromís adquirit pel Govern de la Generalitat a finals d'any, ara s'inicia el pla funcional, un document que es podria enllestir entre finals d'enguany i el primer semestre de 2026. A continuació caldrà encarregar l'avantprojecte i finalment, el projecte. Segons la consellera, la construcció d'un hospital té una durada d'uns 10 anys, per la complexitat pròpia de l'equipament.

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha agraït “el compromís del Govern de la Generalitat amb la ciutat i amb el territori”. El batlle ha ressaltat que “feia molts anys” que no venia un conseller de Salut a Vilanova i la Geltrú i a l'Hospital de Sant Antoni Abat, i ha expressat que això “reflecteix aquest compromís”. Així mateix, ha reconegut que en la construcció de l'hospital hi té “deures” la Generalitat, però també l'Ajuntament, pel que fa a l'adequació i tramitació dels terrenys on s'ha d'ubicar.

De moment, l'elaboració del pla funcional preveu refer en la totalitat l'existent de 2008, ja que les condicions demogràfiques i la tecnologia sanitària han evolucionat notablement. “Ha de preveure les necessitats futures”, ha argumentat la consellera, tenint en compte la tipologia de població que haurà d'atendre. Es preveu que quan estigui en ple funcionament l'hospital, l'envelliment hagi augmentat 7 punts i per tant hi hagi una major necessitat d'atenció a la cronicitat.

Igualment, ha exposat la titular de Salut, el futur equipament ha de contemplar l'adequació als canvis tecnològics. “Quan el fas, has de pensar que l'estàs fent pels propers 100 anys”, ha dit. En aquest sentit, cal tenir la previsió de reserves d'espai per a possibles ampliacions, així com incorporar la tecnologia més puntera, perquè la innovació en l'àmbit de la medicina evoluciona constantment i per tant té una ràpida obsolescència.

Millora dels serveis sanitaris a curt termini

Ajuntament i Conselleria han tractat també sobre la necessitat de continuar invertint i millorant la situació dels serveis d'atenció sanitària actuals, mentre el procés del nou hospital avança en paral·lel.

Mentre el nou hospital no arribi, ha afirmat l'alcalde Juan Luis Ruiz, “és evident que cal continuar invertint per dignificar els serveis i l'atenció dels usuaris i també dels propis professionals”. En aquesta línia, ha plantejat a la consellera la necessitat de reforçar l'atenció primària i ha demanat que s'estudiï “la possibilitat d'un quart CAP a la ciutat, d'acord amb les previsions de creixement dels propers 15-20 anys”.

Olga Pané ha anotat la petició per valorar “en el conjunt de les necessitats del territori”. D'altra banda, el que sí serà una realitat propera, ha explicat, és la creació del CUAP (Centre d'Urgències d'Atenció Primària) a l'Hospital de Sant Antoni Abat, tal com està previst en el pla d'inversions del Departament de Salut a la comarca.

El CUAP suposarà l'ampliació de les dependències actuals d'urgències hospitalàries, i també incrementarà la capacitat de diagnosi, tant de radiologia com de laboratori. Aquesta millora a Sant Antoni Abat se sumarà a la renovació dels blocs de quiròfans, que ja s'ha estrenat a principis d'any.

La consellera ha insistit en la voluntat del Departament que els diferents equipaments sanitaris treballin de forma coordinada, no només entre ells, sinó també amb els serveis socials. Per això, ha senyalat l'objectiu que tant els equipaments hospitalaris com els d'atenció primària tinguin tecnologies que permetin que els pacients estiguin ben tractats als seus domicilis quan tinguin cronicitat i ben tractats als hospitals quan tinguin problemes aguts.

Olga Pané ha iniciat la jornada a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, on ha signat el Llibre d'honor de la ciutat i s'ha reunit amb els representants del govern municipal. Tot seguit, ha visitat l'Hospital de Sant Antoni Abat, on s'ha trobat amb responsables de l'àmbit sanitari de la comarca, i ha continuat el seu recorregut pel territori. L'han acompanyat el delegat del Govern de la Generalitat al Penedès, Lluís Valls, i la gerent de la Regió Sanitària Penedès, Alba Brugués.

Visita a l'Hospital de Sant Antoni Abat

Visita a l'Hospital de Sant Antoni Abat

Reunió a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Reunió a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

El govern municipal ha rebut la consllera

El govern municipal ha rebut la consllera

Notícies relacionades

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Atenció a la ciutadania, Salut
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració