L'exposició itinerant “Trobar temps dins el temps, per què les dones volem la reforma horària?” reflexiona sobre la necessitat d'una millora d'organització horària des de la perspectiva de gènere
Un any més, Vilanova i la Geltrú se suma al Dia Internacional de les Dones organitzant diverses activitats al voltant del 8 de març, en una aposta pel feminisme i per una societat més lliure i igualitària.
Aquest migdia s'ha fet la lectura de la declaració institucional a càrrec de Boutaina Brouijil i Raquel Briceño, dones que formen part del grup Llaços, un espai format per dones d'origen divers que actua com a grup d'ajuda mútua, que promou activitats culturals i socials que facilita l'acompanyament i el coneixement de la ciutat a través de la creació de vincles.
Gisela Vargas, regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, ha destacat que la jornada ha de servir per reivindicar la necessitat d'eliminar les desigualtats persistents i de visibilitzar el perill de retrocedir davant d'una onada reaccionària i negacionista: “és molt preocupant aquest discurs que impregna bona part de la societat negant la necessitat d'aconseguir la igualtat. Un discurs que arriba molt fàcilment als joves a través de les xarxes socials, i que emana de l'extrema dreta. Malgrat els importants avenços de les darreres dècades no hem aconseguit la igualtat en àmbits com el laboral, i cadascú, en la mesura que puguem des del nostre espai de responsabilitat individual, hem de treballar per aconseguir aquesta igualtat real entre dones i homes”.
Desigualtats presents a la societat actual
Actualment, tots i els importants avenços en la igualtat entre dones i homes, encara hi ha desigualtats en tots els àmbits. S'ha posat l'accent en l'àmbit laboral, així com en la distribució de responsabilitats i tasques en l'àmbit de la quotidianitat i de les cures.
Fomentar la coresponsabilitat dels homes en les tasques de cura és essencial per evitar que aquestes recaiguin majoritàriament en les dones creant desigualtats com la doble jornada o el sostre de vidre. Les feines de cures, que es consideren tradicionalment femenines i que són una tasca imprescindible, tenen poc reconeixement social, es consideren menys rellevants, i els sous són més baixos. La major part del treball de cura es realitza de manera no remunerada i a l'àmbit domèstic.
Especial atenció als usos del temps
L'ús que fan les persones del temps està clarament condicionat pel sexe, l'edat, la renda o la formació, entre altres.
L'exposició “Trobar temps dins el temps, per què les dones volem la reforma horària?” reflexiona sobre l'organització del temps en favor d'una societat més justa i igualitària. La mostra es podrà visitar a diferents equipaments de la ciutat entre l'1 d'abril i el 15 de maig: al Centre Cívic la Geltrú, els Mercats del Centre i de Mar, i el CAPI Baix-a-Mar. L'Institut Català de les Dones (ICD) i la Reforma Horària (RH) presenten l'exposició amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat d'una millora d'organització horària des de la perspectiva de gènere i de les dones. S'hi reflexiona sobre la “pobresa del temps” de les dones, que té una incidència directa en àmbits de la vida com el laboral, de cures, de participació social i política, i de benestar personal i socialització.
En la línia de garantir el dret al temps a tota la ciutadania s'ofereixen serveis com el de canguratge municipal Curavila, gratuït, per a la conciliació familiar i laboral de famílies amb infants de 3 a 12 anys; o bé el Paternatge responsable, un espai participatiu adreçat a futurs pares o pares novells que ofereix acompanyament per compartir i reflexionar sobre la vivència de ser pare i posar les bases per la corresponsabilitat..
Vargas ha recordat que “el servei municipal de canguratge facilita un ús de temps més equitatiu, una de les reivindicacions més importants que hi ha sobre la taula. Al Curavila es prioritzen les famílies amb una xarxa fràgil, per treballar en la distribució més equitativa del temps”.
Quotidianament valentes
Aquest 8 de març es compleix el 1r aniversari de l'inici del projecte Quotidianament valentes, un cicle per donar visibilitat a algunes dones que han aportat i han fet avançar la nostra ciutat. Després de la mestra Francesca Cabrisses, i la fotoperiodista Mary, el passat mes de gener es va fer una taula rodona amb Anna Puig, Elisabeth Valldosera i Pepa Nolla.
La propera sessió es farà dimarts 29 d'abril a l'EPSEVG, i tractarà sobre la Manoli Alvárez, membre fundadora i primera presidenta de l'Associació de Dones Feministes la Frontissa, i lluitadora pels drets de les dones.
Activitats al voltant del 8M
A més de l'exposició "Trobar temps dins del temps. Perquè les dones volem la reforma horària?", les activitats al voltant del 8 de març a Vilanova han començat aquest dijous amb una xerrada a la biblioteca Joan Oliva i una activitat al Museu Víctor Balaguer.
Aquest diumenge es podrà fer la visita temàtica “El museu amb ulls de dona” a la col·lecció de pintura de la Biblioteca Museu, que posa en relleu els espais que les dones han ocupat en el món de l'art: muses, artistes, promotores o col·leccionistes.
També diumenge, a l'Espai Far, “El tresor de les primeres pescadores”, una activitat familiar adreçada a infants de 8 a 12 anys, en clau de gènere, per descobrir el passat mariner de Vilanova i la Geltrú.
El mateix dia 9 el Teatre Principal reprèn la programació de la temporada Escena amb el clàssic “Yerma”, de la companyia La Dramática Errante, que ens fa reflexionar sobre un tema de molta actualitat, com és la impossibilitat de tenir descendència.
I diumenge 16 a l'Espai Far “Xarxaire per un dia”, una activitat per descobrir l'ofici de xarxaire de la mà de Montse Ferrer, experta en l'ofici.
El mes d'abril, el Centre Cívic La Geltrú acollirà l'activitat familiar: "El TIC-TAC de casa. I vosaltres com utilitzeu el vostre temps?”. Una activitat lúdica i educativa adreçada a infants de 3 a 12 anys i les seves famílies, a càrrec de l'equip educatiu del Curavila.
El domàs que guarneix el balcó de l'Ajuntament amb motiu del 8M està elaborat pel grup Dona Identitat Diversitat, un espai de trobada i creixement personal on es promouen relacions entre dones de diferents orígens i edats.
Podeu consultar el detall d'aquestes activitats i tota la resta de les que han organitzat diverses entitats de la ciutat en aquest enllaç.