Menú

El Ple de VNG inicia els tràmits per obtenir la cessió de Cal Terzi per a ús municipal

Comparteix:
07/04/2025 23:00

El pressupost de 2024 es tanca amb una reducció del dèficit de 5M€

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha fet aquest dilluns un primer pas per tal que l'edifici patrimonial de Cal Terzi, que havia acollit l'escola La Pau i és propietat privada, esdevingui equipament d'ús públic. El Ple ha aprovat assumir la iniciativa pública d'una modificació puntual del Pla General, per tal d'obtenir la cessió gratuïta de l'edifici per part de la propietat, així com l'ordenació de l'illa.

L'objectiu del govern municipal, ha exposat el regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, és “habilitar l'edifici i poder-lo posar a disposició de la ciutadania en els propers mesos”. La cessió de Cal Terzi servirà per reduir el dèficit d'equipaments al barri de Mar. D'altra banda, la modificació puntual busca també desenvolupar la capacitat edificatòria de la parcel·la, establint una bona relació volumètrica entre l'edifici catalogat i la futura edificació de la resta de la finca. La CUP ha estat l'únic grup que hi ha votat en contra, argumentant que el govern municipal hauria de “defensar la cessió de tota la parcel·la”.

D'altra banda, s'ha aprovat inicialment una altra modificació puntual del Pla General, en aquest cas sobre les normes urbanístiques de l'àmbit de l'antic sector de Can Marquès. Aquesta modificació permet ampliar els usos de la finca on hi ha ubicada l'antiga Venca. Amb aquests nous paràmetres es possibilitaria que la indústria implantada pugui consolidar l'edificació existent, així com ampliar-la o substituir-la.

Reducció del dèficit municipal

En la liquidació del pressupost de l'Ajuntament i els seus organismes autònoms del 2024, que s'ha presentat al Ple, s'ha posat de manifest la reducció del dèficit en més de 5 milions d'euros. El regidor d'Hisenda, Alfredo Villa, ha explicat que si el 2023 es va tancar amb un romanent consolidat negatiu de 8 milions d'euros, el 2024, en què s'ha aplicat el pla de sanejament en tot l'exercici, s'ha assolit reduir aquest romanent fins als 2,9 milions. En aquest sentit, el regidor ha apuntat sobretot a l'esforç de contenció realitzat, tant pel que fa al capítol I, del personal municipal, com de la despesa corrent dels serveis, al capítol II.

D'altra banda, el Ple ha aprovat la revisió anual del padró municipal d'habitants. A l'1 de gener de 2025, la xifra de població de Vilanova i la Geltrú ha estat de 71.703 persones.

Un pla per les polítiques culturals

El Ple ha validat el Pla estratègic de cultura de Vilanova i la Geltrú, un document que analitza la realitat cultural de la ciutat i proposarà línies de treball a diferents terminis per definir polítiques. La regidora de Cultura, Eva Bolaño, n'ha destacat l'àmplia participació en l'elaboració de la diagnosi del document i el fet que és la primera vegada que la ciutat compta amb un pla estratègic en aquest àmbit. Els grups d'ERC i la CUP s'hi han abstingut.

Així mateix, s'ha impulsat la renovació de quatre ordenances municipals vinculades a l'espai públic: sobre les platges; la gestió dels residus i neteja viària; les terrasses d'establiments i extensions comercials, i la circulació. En tots els casos, l'objectiu és actualitzar-les i adequar-les a la realitat i les normatives vigents. Ara comencen els respectius processos de consulta pública perquè la ciutadania hi pugui dir la seva.

Suport als esports de mar i els clubs nàutics

El Consistori s'ha adherit per unanimitat al Manifest en defensa dels esports de mar i els clubs nàutics, promogut per les entitats del sector. El punt ha estat exposat per Tete Sabaté en nom del Club Nàutic Vilanova, en què ha manifestat “el perill” que viu l'activitat nàutica a causa de factors com el canvi climàtic i la normativa cada cop més restrictiva. El ponent ha defensat el valuós patrimoni esportiu, cultural i econòmic vinculat als esports de mar i els clubs, i ha reclamat un suport coordinat de les institucions, entitats esportives i ciutadania, “per evitar la pèrdua d'aquest patrimoni”.

El Ple també ha aprovat per unanimitat la declaració del 8 d'abril, Dia del Poble Gitano, quan es commemoren 600 anys de la seva arribada a la península. En representació del col·lectiu, Maria Planton, de l'entitat Alma Calí, ha recordat el vincle del poble gitano amb Vilanova i la Geltrú i amb Catalunya. La declaració expressa el compromís institucional per actuar amb més determinació en la construcció d'una societat més inclusiva, igualitària i democràtica.

D'altra banda, també ha avalat la declaració institucional del 14 d'abril, Dia dels valors republicans i de les víctimes de la repressió franquista. El text afirma que “parlar dels valors republicans vol dir parlar de la defensa de les llibertats democràtiques, de la defensa d'una societat més justa i del bé comú per a tota la ciutadania”. El PP s'ha abstingut en l'adhesió d'aquesta declaració.

Renúncia de la regidora Blanca Albà

Aquest ple municipal ha estat també el del comiat de Blanca Albà i Pujol com a càrrec electe municipal. Albà, que va entrar al Consistori a finals de 2011, ha format part de tres governs municipals, i en aquest darrer mandat, de l'oposició. La regidora de JxCat ha dedicat agraïments a totes les persones amb qui ha treballat per la ciutat en aquests anys de trajectòria, mencionant els treballadors i treballadores municipals, ciutadania i entitats, i també els grups polítics. En aquest punt, ha anomenat els regidors del Ple amb qui ha compartit tasques de govern en algun moment.

Blanca Albà ha fet una valoració positiva de la seva experiència en la política municipal, alhora que ha admès certa “frustració” per “no haver estat capaços de millorar el civisme d'aquesta ciutat”. També ha lamentat el “descrèdit polític” que considera que ha augmentat en aquests anys, el qual, ha dit, “s'hauria de revertir el més aviat possible, actuant amb coherència i tallant els mals comportaments” dins dels propis partits.

Els portaveus dels grups municipals han expressat paraules d'agraïment a Blanca Albà per la seva dedicació, honestedat, capacitat de treball i de diàleg. L'alcalde, Juan Luis Ruiz, n'ha destacat que “malgrat la discrepància política que en ocasions hem tingut, sempre n'hem pogut parlar des de la sinceritat”.

Rodalies Renfe i el peatge, entre les mocions

Els problemes de la mobilitat amb Rodalies, especialment en les darreres setmanes, ha estat present també a la sessió plenària d'abril, amb una moció de VEC que s'ha aprovat per unanimitat. Igualment, s'ha aprovat la moció de Transformem VNG per la gratuïtat del peatge de la C-32.

També han vist llum verda les mocions presentades per JxCat. Per una banda, ha obtingut unanimitat la proposta per augmentar la seguretat al Camí vell de Cubelles, mentre que de l'altra, s'ha aprovat, amb diversitat de posicionaments, la proposta de suport a la delegació de competències en matèria d'immigració a la Generalitat de Catalunya.

Una altra proposta amb suport total ha estat l'habilitació de punts d'intercanvi de llibres, presentada per Transformem VNG. Per altra banda, ha decaigut la proposta d'ERC per a l'adequació de la normativa d'habitatges d'ús turístic (HUT) a Vilanova i la Geltrú.  

Podeu consultar el sentit de totes les votacions en aquest fil del canal X de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió sencera al web de Canal Blau.

Edifici de Cal Terzi

Edifici de Cal Terzi

Exposició en defensa dels esports de mar i els clubs nàutics

Exposició en defensa dels esports de mar i els clubs nàutics

Intervenció al voltant del Dia del Poble Gitano

Intervenció al voltant del Dia del Poble Gitano

Comiat de la regidora Blanca Albà

Comiat de la regidora Blanca Albà

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Grups municipals, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració