El grup ha celebrat una jornada amb motiu del Dia internacional per la lluita contra el maltractament infantil
Aquest divendres, coincidint amb del Dia internacional per la lluita contra el maltractament infantil, el Grup Matriu d'Infància en Risc de Vilanova i la Geltrú ha organitzat la jornada “Treball en xarxa i prevenció: garantint el futur de la infància i l'adolescència”.
L'acte, que ha reunit professionals que treballen en l'àmbit de la infància i l'adolescència a la ciutat, ha servit per visibilitzar la importància del treball en xarxa, i ha comptat amb diverses ponències d'experts.
Gisela Vargas, regidora d'Infància i Adolescència i d'Acció Social i Dependència, ha obert la jornada destacant “la importància d'intercanviar experiències i posar en valor una tasca social invisibilitzada que és essencial per a la cohesió social i per tenir una ciutat amb més oportunitats”.
Vargas ha recordat “la bona feina que s'està fent en la prevenció de situacions complexes per a la infància. Una feina que s'està fent en xarxa, compartida, amb diversitat de serveis, d'òptiques i d'experiències, que promouen unes polítiques d'infància de qualitat”.
El Grup Matriu va néixer el 2022 a partir de la Taula d'Infància, que es va establir en l'anterior Pla Local d'Infància i Adolescència (PLIA). La comissió de protecció de la infància va detectar aquesta necessitat de fomentar espais per facilitar el coneixement mutu i per establir espais de treball cooperatiu sobre temes específics per a la detecció i atenció de la infància en situació de risc.
La regidora ha recordat també la recent aprovació del PLIA 2025-2029, “que ens ha d'ajudar a posar al centre totes les polítiques d'infància”, i que presenta un repte de futur: aconseguir ser Ciutat Amiga de la Infància per la UNICEF.
El Grup Matriu d'infància en Risc es proposa compartir informacions i estratègies d'intervenció, augmentant així les accions preventives i de protecció. La prevenció és un pilar bàsic per l'abordatge de les situacions de risc, cal identificar les factors de risc i enfortir les capacitats parentals de les famílies fomentant el bon tracte.
Actualment formen part del grup 10 serveis que treballen per l'atenció i la protecció a la infància a la nostra ciutat. Liderat per la Regidoria d'Acció social i Dependència, hi participen la Regidoria d'Infància, el Servei d'Intervenció Especialitzada Garraf - Penedès, els equips de pediatria dels CAPs, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Garraf, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica, el Servei Especialitzat d'Atenció a la Infància i Adolescència, l'hospital Sant Camil, el CAPI Baix-a-Mar i la Barnahus.
Durant la jornada celebrada a la Masia d'en Cabanyes s'han fet ponències sobre detecció i atenció en situacions d'infància en risc, bones pràctiques en l'exploració pediàtrica, o el poder del bon tracte. També s'ha presentat la nova eina per detectar casos de violència infantil “Tot ok?”, de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència.