Aquesta tarda l'advocada Carla Vall parlarà a La Sala sobre el paper de les dones durant el franquisme. Divendres es farà l'ofrena floral al cementiri que s'ha ajornat avui pel mal temps
Tal dia com avui, fa 81 anys, les tropes franquistes van entrar a Vilanova i la Geltrú. Aquesta ocupació va suposar la fi de la república i l'inici de quatre dècades de dictadura. Amb motiu d'aquesta efemèride el Ple de l'Ajuntament va consensuar una declaració institucional que va ser llegida ahir pels portaveus de tots els grups municipals del Consistori vilanoví, a l'inici del ple ordinari de gener. El regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga, ha destacat aquesta declaració institucional com a “commemoració del que va significar l'entrada de les tropes franquistes” Enric Garriga ha afirmat que “avui no és un bon dia, en el record de la ciutat és un dels dies més funestos” de la nostra història recent.
Per commemorar aquesta data, s'havia previst fer una ofrena floral institucional a l'espai de repòs que hi ha al cementiri municipal que s'ha ajornat fins divendres 24 de gener, a les 12 h, a causa de la situació meteorològica adversa. El que sí es manté és la conferència a càrrec de l'advocada Carla Vall, ‘Honorança a la memòria: el que elles van fer' a La Sala, a partir de les 19 h.
Enric Garriga ha destacat el fet que la conferència d'avui ens aportarà el punt de vista d'un col·lectiu en el qual el franquisme i la dictadura va incidir-hi de ple. “L'arribada de les tropes franquistes va incidir de manera important en les dones i pensàvem que també calia completar la visió històrica amb el punt de vista d'altres col·lectius de la ciutat també es van veure afectats de ple”. El regidor de Memòria històrica ha explicat que “a Vilanova, a diferència d'altres localitats, no tenim un unt de referència clar per a la memòria històrica o millor dit, tenim el refugi de Sant Antoni, que voldríem recuperar i fer-lo visitable”.
Commemoració de l'alliberament dels camps nazis
A més a més, dissabte 25 de gener a les 19 h a la plaça de la Peixateria es durà a terme l'homenatge que l'associació Amical de Mauthausen i l'Ajuntament de VNG realitzaran amb motiu de la celebració de l'alliberament del camp d'Auschwitz el 27 de gener de 1945. L'acte, segons paraules d'Enric Garriga “és un acte, no només de record, sinó també de denúncia del feixisme i el franquisme. El millor homenatge que podem fer és seguir lluitant i recordar que la lluita antifeixista segueix viva”. Es tracta d'un homenatge que s'inclou dins el projecte Buchenwald de la xarxa ‘Mai més' que l'associació impulsa amb la participació d'entitats i centres educatius de la ciutat i la comarca. Segons Enric Garriga, dissabte “és un dia per recordar allò que va passar i veure com aquell jurament que van fer els deportats en ser alliberats –que mai més torni a passar- que realment no es torni a repetir, la barbàrie nazi no es pot tornar a repetir”.
Finalment, el regidor de Memòria històrica ha explicat que a Vilanova i la Geltrú “hem estat pioners en la recuperació de la memòria oral de al ciutat a través del projecte del taller de dones amb memòria. Hi ha llibres, vídeos i una web que recull tot el que s'ha fet des de fa 20 anys” i que explica tota aquesta etapa fosca després de la Guerra Civil des del punt de vista de les dones de la ciutat. El projecte està enllestint la publicació d'un nou volum i no es descarta que es pugui fer la reedició dels llibres ja publicats.