Menú

Montse Marcé

Sínia Pujades

La sínia Pujadas és una de les històriques de Vilanova. Situada a l'oest del terme municipal, la finca queda amagada al final d'un camí de terra. També és una de les més extenses, amb prop de 8 hectàrees, regades per l'aigua del Pantà de Foix. N'estan al càrrec la Montsé i el seu marit Josep.

Degut a la grandària dels seus camps, cultiven de tot i en quantitat. Hi podem trobar mongeta fina de mata baixa, mongeta per fer-ne gra, pebrots, tomàquets, albergínies i totes les verdures més comunes de l'estiu. I quan és hivern, en destaquen els ceballots i la més típica de Vilanova, els espigalls.  

Els hi agrada innovar. Entre els seus cultius hi veiem la ocra (foto), una mena de pebrot verd molt emprat en la cuina africana, sobretot per espessir salses. També hi trobarem rengleres d'herbes aromàtiques com el julivert, la farigola o l'alfàbrega. Entremig d'aquestes, un enfilall d'esparregueres que a l'estiu trauran el cap els seus fruits, els espàrrecs verds.

En aquesta visita hem vist com ells també se les empesquen per mantenir allunyats els ocells que els hi fan malbé les collites. La Montse ha fet servir tota mena d'atrezzo: mussols, falcons i fins i tot serps (foto). Però malgrat tot, els ocells aprenen ràpid que aquests enemics poc mal els hi faran.   

Els seus productes els comercialitzen principalment al mercat majorista, tot i que també podem trobar-los en les parades regentades per familiars seus al mercat del centre de Vilanova. Com molts pagesos del sector, la venda a majoristes els comporta incertesa pel que fa al preu. Es fa necessari, per tant, començar a valorar el que tenim ben a la vora i consumir-ho a un preu just. O ben aviat aquests camps deixaran de cultivar-se. 

Sínia Pujades

Què cultiva

Estiu: tomàquet, albergínia, pebrot, carbassó, carbassa, préssec, mongeta de mata baixa, mongeta perona, herbes aromàtiques, meló i síndria.

Hivern: col, espigall, ceballots, julivert, espàrrecs, bledes, faves i pèsols.

On podem comprar els seus productes?

De dilluns a divendres de 9:00 a 13:00 al mercat dels pagesos, a l'exterior del mercat del centre, parada del Joaquim i parada del Gerard. A l'interior, Verdures Montse (parada 15) i Roser Pujadas (parada 17). Plaça Soler i Carbonell s/n.

 

Element 1
Element 2

Element 1
Element 2
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord