Menú

VNG celebra el Dia Mundial de les Persones Consumidores amb accions informatives i una unitat mòbil a la Rambla

Comparteix:
11/03/2020 14:49

El 88% de les reclamacions que s'han fet el 2019 a l'OMIC s'han resolt favorablement a les persones consumidores

El 15 de març se celebra del Dia Mundial de les persones consumidores, i l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor ha organitzat una activitat, demà dijous 12 de març de 10 a 14 h, per informar dels serveis que ofereix a la ciutadania. L'OMIC sortirà del seu espai habitual, situat al número 1 del carrer Escolapis, i instal·larà una unitat mòbil de la Diputació de Barcelona a la rambla Principal, 86, davant del CAP. S'hi proporcionarà informació general sobre consum, i especialment informació i consells per comprar per Internet de forma segura. A més, s'oferirà una activitat teatral interactiva que recrea situacions quotidianes de consum i de compra per Internet.

Memòria de l'OMIC 2019

L'OMIC de VNG, servei que funciona des del 1986, ha atès un centenar més de demandes ciutadanes durant el 2019 respecte l'any anterior (2.040 en total). La regidora d'Innovació i Empresa, Conxi Martínez ha volgut destacar una dada significativa: “de totes les demandes que s'han rebut a l'Oficina aquest any, l'indicador d'èxit ha estat del 88%. Aquest indicador és el resultat de les reclamacions satisfactòries sobre el total de reclamacions tramitades durant l'any”.

Durant el 2019 l'Oficina ha assolit la xifra de 196.502,42€ per a aquest concepte, com a rescabalament obtingut per a les persones afectades. Cal dir que l'any 2018 es van rescatar 107.000 €. “Això ens ratifica la bona feina que s'està fent des d'aquest punt de l'administració, animem la gent a utilitzar aquest servei, que ajuda els nostres ciutadans a recuperar aquesta part econòmica”, ha dit la regidora.

Pel que fa al tipus de sol·licituds que es fan, un 26% estan relacionats amb els serveis de telefonia (tant fixa com mòbil), seguits de lluny per les assegurances, els serveis d'electricitat, el comerç en establiments o les entitats bancàries. Un 45% de les consultes fan referència a altres sectors, com el transport aeri, els serveis professionals, l'habitatge de lloguer o les compres per Internet.

L'OMIC facilita informació, sensibilització i assessorament sobre consum i els drets de les persones consumidores, i realitza, si cal, els tràmits de denúncia de les persones consumidores. A banda, fa tasques d'inspecció, participació, mediació, educació i formació.

Destaquen les campanyes d'inspecció que realitza juntament amb la Diputació de Barcelona, i les activitats formatives a les escoles, com les campanyes “De l'escola al centre comercial”, i “Un forat al moneder”, per ajudar de ben petits a formar hàbits saludables en el món del consum.

També s'està utilitzant cada vegada més l'OMIC online, un servei de molt fàcil accés a través del correu omic@vilanova.cat per demandes d'informació o dubtes que són atesos de forma ràpida.

La regidora ha volgut posar en valor que aquesta Oficina Municipal és cada vegada més coneguda per la ciutadania de Vilanova i la Geltrú, i que també rep visites de l'àmbit comarcal (un 4%), i fins i tot de fora de la comarca (un 2%). Per donar més comoditat a la ciutadania, les instal·lacions del servei seran reformades en breu, per oferir millors prestacions. Martínez ha constatat que aquest servei, que cada cop s'utilitza més,  s'ha de potenciar des del govern municipal: “Vilanova i la Geltrú exerceix la capitalitat comercial, i convidem la ciutadania a conèixer tot l'àmbit del consum, tant pel que fa a la informació com pel que fa als drets del consumidor, ja que sovint els desconeixem, i hi ha aquest punt de l'administració per ajudar-los en tots els tràmits”.

La campanya d'enguany

La Xarxa Local de Consum de la Diputació de Barcelona organitza una campanya comunicativa cada any per commemorar el Dia Mundial del Consumidor, amb la finalitat de fomentar actituds de consum conscient i responsable entre la ciutadania. Enguany l'acció se centra en la difusió dels drets dels consumidors en l'àmbit del comerç electrònic, la forma d'exercir-los, i com efectuar operacions comercials de manera segura.

Més informació a:

https://www.diba.cat/web/consum/-/consells-per-la-compra-electronica

http://consum.gencat.cat/ca/recomanacions/modalitats-de-compra/per-internet/

Incidències excepcionals del 2019

La memòria de l'OMIC, destaca també dos fets excepcionals d'aquets 2019: al mes d'agost el fenomen atmosfèric de l'esclafit va provocar diverses destrosses als habitatges de la nostra ciutat, que en alguns casos no tenien cobertura per part de les companyies asseguradores. En aquestes circumstàncies l'OMIC va facilitar assessorament sobre la garantia dels sinistres, així com la tramitació de les corresponents reclamacions a les companyies. Així mateix, al novembre de 2019 es va produir una avaria telefònica generalitzada en una zona determinada de la ciutat. Des de l'oficina es van tramitar diverses reclamacions i es va fer el seguiment de la incidència per tal d'agilitzar la reparació de l'avaria.

Trobareu la memòria 2019 i altres documents en aquest enllaç

Conxi Martínez, acompanyada dels treballadors de l'OMIC

Conxi Martínez, acompanyada dels treballadors de l'OMIC

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Consum
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració