Menú

Vilanova i la Geltrú disposa d'una estació meteorològica automàtica

Comparteix:
21/04/2023 13:17

Permetrà disposar de dades climàtiques acurades per valorar l'efecte del canvi climàtic

El Servei Meteorològic de Catalunya ha instal·lat una estació meteorològica automàtica al circuit municipal de ciclisme. L'estació està en funcionament des de la setmana passada i ja s'ha integrat a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques i la Xarxa d'Equipaments Meteorològics de Catalunya.

L'equipament disposa de sensors per a la mesura de la temperatura de l'aire, la humitat relativa de l'aire, precipitació, irradiància solar global, direcció i velocitat del vent (mesurada a 10 metres sobre la torre meteorològica), i pressió atmosfèrica. Es tracta d'una estació completa, que envia les dades a temps real perquè el Servei Meteorològic de Catalunya les publiqui a la seva web, amb actualitzacions cada 30 minuts.

La posada en marxa d'aquesta estació meteorològica permetrà a l'Ajuntament disposar de dades contrastades per seguir l'evolució i l'efecte del canvi climàtic a VNG, i també per poder fer informes meteorològics, en el cas que es requereixin.

Des de l'Ajuntament, la cap de servei de Medi Ambient, Gemma Roset, ha explicat que feia temps que es buscava disposar d'una estació homologada, “perquè estem en emergència climàtica, i necessitem tenir dades homologades per poder fer un seguiment estricte de què està passant a nivell local amb el clima”. A banda de poder mesurar totes les dades d'episodis extrems com l'esclafit de 2019 o les pluges torrencials del temporal Glòria, aquest nou equipament mesura moltes variables, que es podran contrastar amb les dades d'evolució, i permetran fer previsions futuribles de què pot passar a Vilanova i la Geltrú.

La nova estació meteorològica també permetrà obtenir informació molt valuosa per a projectes relacionats amb el canvi climàtic com el projecte Score.

Jordi Cateura, cap d'estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya, explica que les dades de l'estació es podran fer servir de referència per a la població de l'entorn de cara a les assegurances: ”quan hi ha accidents per vent o precipitacions intenses, les companyies asseguradores utilitzen les dades d'aquestes estacions meteorològiques com a valor de referència per aclarir si han estat degudes a una situació meteorològica extrema”.

L'Ajuntament ha adequat aquest espai públic, dins el circuit municipal de ciclisme,  per poder acollir l'equipament. Un espai idoni per poder mesurar les variables que siguin representatives de la població i que no estiguin pertorbades.

Amb aquesta, el Servei Meteorològic de Catalunya ja disposa de 189 estacions automàtiques en diferents indrets de Catalunya que són representatius de la zona des del punt de vista meteorològic. D'aquesta manera podrà realitzar estudis climàtics quan es disposi d'una sèrie prou llarga de dades (30 anys com a mínim), enregistrades durant tot el període en unes condicions de l'entorn inalterades.

L'estació mesura les dades amb una alta fiabilitat

L'estació mesura les dades amb una alta fiabilitat

Els responsables de Medi Ambient l'han visitat amb els tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya

Els responsables de Medi Ambient l'han visitat amb els tècnics del Servei Meteorològic de Catalunya

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració