Menú

15 anys de l'Oficina Jove Garraf, un punt de referència en assessorament a la comarca

Comparteix:
18/04/2024 14:25

La directora general de Joventut ha visitat l'Oficina, que des de 2019 es troba a l'espai TOC

El 17 d'abril se celebra el Dia Europeu de la Informació Juvenil. En aquesta efemèride, l'any 2009 va obrir a Vilanova l'Oficina Jove Garraf, que aquesta setmana celebra els 15 anys fent balanç de la seva trajectòria com a espai d'assessorament i de trobada per al jovent de tota la comarca.

L'Oficina Jove Garraf, ubicada des de 2019 a l'espai TOC del carrer de Sant Sebastià, va ser la primera que va obrir a la demarcació de Barcelona. Aquest dijous ha rebut la visita de la Directora General de Joventut de la Generalitat, Rut Ribas; la coordinadora territorial de la demarcació, Aina Surià; i el delegat de la Vegueria Penedès, David Alquézar.

Després d'una visita als espais, s'ha fet una reunió sobre les línies de treball del Servei de Joventut que tenen participació directa de la Generalitat: les oficines joves per a l'emancipació juvenil, el desplegament de polítiques locals de joventut, o els joves en situació de vulnerabilitat.

La regidora de Joventut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Rosalía Márquez, ha explicat que l'Oficina “està consolidada com un punt de referència per a les persones joves de la comarca, i s'omple en moments que necessiten assessorament i acompanyament, com ara que s'ha obert el període de sol·licitud de beques o de preinscripcions a diversos ensenyaments”.

Márquez ha destacat l'aprovació per a tres anys del projecte de suport a l'ocupació juvenil del SOC, per oferir acompanyament per tornar al món educatiu o per sortir al món laboral: “tenir un punt de referència amb tècnics experts és molt important per acompanyar els joves en el període de presa de decisions”, ha dit.

L'Oficina Jove disposa actualment d'un servei d'informació juvenil, i serveis d'educació, treball, sexualitat i afectivitat, addiccions, gestió emocional, mobilitat internacional, i suport a l'ocupació juvenil. També disposa d'espais per exposar ofertes de treball, o el Mur del Toc, on el jovent amb inquietuds artístiques pot exposar la seva obra.

Referent d'emancipació juvenil

L'Oficina Jove Garraf també és un referent d'emancipació i inclusió juvenil, que ofereix un servei de suport específic pels joves més vulnerables. En aquest sentit, l'espai d'atenció individualitzat per a joves vulnerables ha fet 66 atencions el 2023 per temes de documentació, habitatge o feina. També s'ha ofert un curs de cultura i llengua catalana per a joves, amb 14 participants, o el programa Vincles de mentoria social amb joves migrats sols, amb 6 parelles el 2023 (13 des que es va posar en marxa). Per la seva banda, el programa Treball i Formació ha contractat 9 joves aquesta edició (30 des que va començar). I en el cas de l'habitatge, l'Oficina Jove gestiona 2 pisos d'autonomia per a joves, amb un total de 7 places. Hi han passat 20 joves fins ara.

Evolució en aquests 15 anys

L'evolució de les consultes, usos i serveis des de la posada en funcionament l'any 2009 fins avui, mostra com el primer any se'n van fer poc més de 6 mil, i aquest 2023 se n'han fet més de 33 mil. Pel que fa al nombre d'usuaris, s'ha passat dels 5.500 als més de 30 mil el darrer any.

Pel que fa a tallers i xerrades, aquest 2023 se n'han fet 210 sobre sexualitat i afectivitat, 112 sobre drogues i tecnoadiccions, 82 sobre educació, 45 del projecte Antena, 44 de treball, 24 de xarxes i identitat digital, 11 de mobilitat internacional, i 7 serveis de l'Oficina Jove Garraf. El darrer any també s'ha volgut descentralitzar moltes d'aquestes atencions, i s'han fet diverses orientacions als centres educatius.

Actualment al projecte Antena hi participen 9 centres educatius, i els Corresponsals estan formats per un grup que ha crescut fins als 38 joves, que dinamitzen activitats per als seus iguals al llarg de tot l'any.

La Nau de Joventut

Pel que fa a La Nau de Joventut, l'espai cogestionat amb les entitats per desenvolupar activitats per la joventut, compta amb les 27 entitats de Coordinadora d'entitats juvenils i culturals, i s'hi han fet 74 activitats des que es va posar en marxa el setembre de 2021 fins al desembre de 2023: assajos, enregistrament, actuacions castelleres, concerts, assemblees, festes, sopars, jornades... també s'hi fa suport a les iniciatives juvenils, i activitats d'oci constructiu, com l'Estiu Mogut. En total, hi passen més de 8.000 persones anualment.

La directora general de Joventut, Rut Ribas, ha visitat l'Oficina

La directora general de Joventut, Rut Ribas, ha visitat l'Oficina

L'Oficina s'omple d'usuaris en aquests dies de sol·licituds de beques i preinscripcions

L'Oficina s'omple d'usuaris en aquests dies de sol·licituds de beques i preinscripcions

S'ha fet una reunió de treball

S'ha fet una reunió de treball

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Entitats, Joves
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració