L'Espai d'Equitat promou accions d'informació i orientació per a la realització de Plans Interns d'Igualtat, així com accions informatives i de sensibilització en la prevenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques en l'entorn laboral, per a una distribució més igualitària dels usos del temps, i per fomentar la corresponsabilitat en les cures dins la societat.
La primera acció impulsada en el marc del projecte d'equitat en el treballs ha estat l'adhesió de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a la Xarxa Catalana pel Dret al Temps.
INFORMACIÓ D'INTERÈS PER A LES EMPRESES
Plans interns d'igualtat
D'acord amb el que estableix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, totes les empreses estan obligades a respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, han d'adoptar, amb una negociació prèvia, mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones, així com promoure condicions de treball que evitin l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe i arbitrar procediments específics per a la seva prevenció i per donar curs a les denúncies o reclamacions que puguin formular els qui hagin estat objecte d'aquest assetjament.
En el cas d'empreses de cinquanta persones treballadores o més, les mesures d'igualtat, d'acord amb el que estableix l'article 45.2 d'aquesta llei, s'han de dirigir a l'elaboració i l'aplicació d'un pla d'igualtat.
Hi ha quatre possibles supòsits en els quals les empreses estan obligades a elaborar i aplicar plans d'igualtat:
Tots els plans d'igualtat han de comptar amb un contingut mínim “ja siguin de caràcter obligatori o voluntari” (art. 8.1 Reial Decret 901/2020), i són d'obligada inscripció al REGCON. ( Registre i dipòsit convenis col·lectius de treball i plans d'gualtat)
A continuació es poden consultar diferents guies i documents de suport per a l'elaboració d'aquest document:
Dins la diagnosi del pla intern d'igualtat s'estableix el deure de realitzar l'auditoria i el registre retributiu, aquest és un document on es recull tota la informació salarial de l'empresa o organització, de forma detallada, que mostri separadament les retribucions de dones i homes de la plantilla. També cal recollir informació respecte l'existència de mecanismes per promoure l'exercici corresponsable dels drets de la vida personal, familiar i laboral.
Descripció de les mesures concretes, el termini d'execució i la priorització d'aquestes, així com el disseny d'indicadors que permetin determinar l'evolució de cada mesura i els recursos tant materials com humans per a desenvolupar-les.
L‘avaluació implica l'estudi dels resultats, del procés i de l'impacte tenint en compte:
Si s'han assolit els objectius establerts
Si s'ha millorat en els punts febles detectats durant la diagnosi
Si el desenvolupament del pla ha estat l'esperat
Si cal donar continuïtat a les accions
Si s'han identificat noves necessitats per a fomentar i garantir la igualtat de gènere
El registre es regeix pel disposat al Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis col·lectius, acords col·lectius de treball i plans d'igualtat. Els Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Treball són l'autoritat laboral competent pel registre i publicitat dels plans d'igualtat.
Tant l'elaboració i la implementació d'un pla com els seus continguts han de ser objecte de negociació. Per part de les empreses està legitimat per negociar l'empresari o empresària. Per part de les persones treballadores la legitimació per negociar serà amb caràcter general les delegades i delegats de personal, dels comitès d'empresa de cada centre de treball —si s'escau—, o de les seccions sindicals.
Al web del departament d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya hi ha recursos d'autoaprenentatge sobre igualtat de gènere en el treball.
La PIMEC ofereix formació diversa com a representant de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya. Ofereixen cursos subvencionats i bonificables per a els i les professionals en actiu, autònoms i persones desocupades. Podeu consultar l'oferta formativa aquí
La Federació Empresarial del Gran Penedès representa el conjunt de l'empresariat de l'àmbit intercomarcal del Garraf i de l'Alt i el Baix Penedès, oferint cursos en l'àmbit d'igualtat. Per més informació consulteu aquí