A les portes de l'estiu, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú posa el focus en la construcció comunitària de nits festives lliures de violències masclistes. Amb aquest objectiu, dóna el tret de sortida a la campanya de sensibilització ciutadana "Festes lliures i segures", pel foment de la corresponsabilitat per un oci nocturn de ciutat amable per a tothom. La campanya es difon per les xarxes socials municipals i, especialment, s'està fent arribar als centres escolars i instituts, on l'alumnat de secundària i batxillerat poden prendre consciència i tenir eines per viure les primeres nits que surten amb responsabilitat i apoderament.
Aquesta és una de les accions que s'està treballant al llarg de l'any a la Regidoria de Convivència i Equitat per a que la ciutadania aposti per la cura i l'assumpció de la responsabilitat col·lectiva en les relacions socials en els espais festius públics i privats. L'aposta del govern municipal i dels agents de seguretat pública que es coordinen en operatius nocturns és clara: oferir una resposta conjunta de ciutat amb un model d'oci nocturn segur, encaminat a la prevenció i abordatge de les agressions o conductes discriminatòries per raó de gènere o identitat sexual.
En aquest sentit, la nit de la revetlla de Sant Joan serà la que obrirà la primera de les festes multitudinàries que es preveuen les properes setmanes. El servei de Punt Lila municipal, recurs informatiu i d'atenció a les violències masclistes en espais de concurrència pública, formarà part novament del dispositiu especial de Protecció Civil que es coordina durant tota la matinada, junt a Policia Local, Mossos d'Esquadra, Ambulància, Servei de Platges i entitats i locals organitzadors d'actes festius. Els festivals de música i concerts de grans dimensions comptaran al llarg de l'estiu amb servei municipal de Punt Lila: el FIMPT, Nowa Reggae, El Tingladu, Festa Major d'Entitats, el Ball de l'Alfàbrega i el Ball de Festa Major.
La campanya Festes lliures i segures amplia la seva difusió impartint xerrades en els centres educatius d'educació secundària del municipi i en la Trobada jove WYP a la Nau de Joventut.
Algunes entitats organitzadores d'actes de gran format estan adherides al Protocol Comunitari de Prevenció i Abordatge de les Violències Sexuals a l'Espai Públic, iniciat el 2017 entre associacions i Ajuntament. El document estableix la instal·lació de Punt Lila en actes festius de nit de més de 500 persones, a més de formacions cícliques especialitzades en l'abordatge de violències masclistes per a socis i sòcies. L'Ajuntament, en paral·lel, està col·laborant a més, amb alguns establiments privats d'oci nocturn de la ciutat que s'estan dotant de recursos per oferir també festes segures en el mateix sentit. El personal treballador s'està formant per abordar situacions de violència masclista. Aquests locals, com també ho té previst el propi Ajuntament properament, tenen l'opció d'adherir-se al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya (2019).