Víctor Balaguer va concebre aquesta institució amb la finalitat de donar a conèixer sota un mateix sostre la totalitat del saber mitjançant documents de tota classe i objectes artístics. Pensava que podia ser consultada per qualsevol ciutadà.
Hi va encabir llibres, revistes i documents de tota mena. Va vetllar per una bona representació de publicacions periòdiques, mitjançant l'intercanvi amb el Boletín de la Biblioteca-Museo Balaguer. A tot aquest fons cal afegir la recopilació dels manuscrits literaris i polítics del propi Balaguer i dels seus amics més propers.
La seva correspondència consta aproximadament d'unes 50.000 cartes.
FONS
La biblioteca reuneix una de les col·leccions bibliogràfiques del segle XIX més riques de Catalunya. Consta d'uns 40.000 llibres i gairebé 2.000 títols de publicacions periòdiques d'entre els segles XVIII i XX. A més a més, disposa de col·leccions importants de manuscrits, gravats, mapes, fotografies, menús, etc.
Com a fons especials cal destacar els documents del gravador Enric Cristòfor Ricart, de Joan Rius Vila, de José Cruset, d'Eduard Toldrà i de Joan Alemany, entre d'altres.
SERVEIS
- Sala de lectura: 16 punts de lectura amb connexions per ordinador portàtil.
- Accés als catàlegs: La base de dades Pasífae conté el catàleg general de la biblioteca, tant llibres com manuscrits, publicacions periòdiques i imatges.També hi ha disponibles les bases de dades corresponents a l'Epistolari de Víctor Balaguer i la col·lecció d'antiquària.
Accés als documents: Majoritàriament la consulta dels fons es pot fer a partir dels documents originals, tot i que, per raons de conservació, hi ha una part d'aquests fons accessible a partir de microfilms o imatges digitals.
Per comoditat de l'usuari hi ha la possibilitat de demanar per telèfon els documents que voldrà consultar, de manera que quan vingui a la biblioteca es trobin ja a la sala de lectura.
- Informació i referència: El personal de la biblioteca respon a qualsevol demanda d'informació bibliogràfica sobre els fons, tant a la sala de lectura com per telèfon, per correu electrònic o fax.
- Reprografia: El servei de fotocòpies només és possible en documents impresos posteriorment a 1930 i que es trobin en bon estat de conservació. Pel que fa a la resta hi ha la possibilitat de digitalització, fotografia o microfilmació. En cas que la reproducció no sigui per a ús privat cal abonar els corresponents drets.
La biblioteca de la Masia d'en Cabanyes fou iniciada per Llorenç de Cabanyes i Fuster i continuada pels seus descendents, destacant especialment Josep Anton, que adquirí molts llibres en els seus viatges. Entre els seus prestatges aplega exemplars de temàtiques molt variades: literatura romàntica europea (Lord Byron, Walter Scott, Victor Hugo…), literatura clàssica, llibres de viatges, diccionaris, tractats de comerç, enciclopèdies, llibres de religió, etc., juntament amb llibres del negoci familiar i obra manuscrita del poeta Manuel de Cabanyes.
En l'època del Romanticisme l'accés a la literatura era quelcom encara restringit a les classes dominants i benestants, de manera que tenir una estança de la casa dedicada a la biblioteca era tot un símbol de poder econòmic i representació social.
Considerada una de les biblioteques millor conservades del segle XIX a Catalunya i amb prop de sis-cents exemplars, juntament amb els prestatges que custodien els llibres trobem al centre de l'estança una taula sobre la qual s'exposen dos objectes de gran interès: per una banda, un globus terraqüi, que tal i com s'indica en la mateixa peça inclou els darrers descobriments del capità Thomas Cook, i per l'altra una esfera armil·lar, un instrument astronòmic que representava l'esfera celeste.
Un espai per al gaudi de l'intel·lecte que juntament amb la sala de música ens indica l'afició per les arts i la cultura dels Cabanyes i ens trasllada a l'atmosfera intel·lectual en la que aquesta nissaga va viure.