Menú

Educació viària

El treball a les escoles

Les campanyes que es realitzen anualment en matèria d'educació viària es porten a terme en paral•lel als cursos escolars, formant així part de les activitats incloses en la programació del PAE (Programa d'animació educativa) que organitza l'Ajuntament. Els seus destinataris són l'alumnat d'educació primària i secundària, concretament dels cursos de segon, quart i sisè de primària, i tercer d'E.S.O. de totes les escoles i instituts de la ciutat, tant públiques com concertades o privades.

A cada cicle escolar es pretén aconseguir uns objectius específics tenint en compte els factors personals de risc ( influenciabilitat , errònia o insuficient percepció del risc...) segons la franja d'edat.

Cicle inicial: conèixer les normes bàsiques (caminar més segurs, conèixer els elements que ajuden a fer-ho, apropar la figura de l'agent de policia local a l'infant, l'ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció homologats...)

Cicle mitjà: el vianant com a element de la circulació, l'ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció homologats, la sensibilització envers els accidents de trànsit, la percepció del risc (mitjançant un simulacre de circulació a una rotonda els alumnes s'adonen de la importància de respectar les normes per tal d'evitar els accidents i les seves conseqüències). 

Cicle superior: desenvolupar el sentit de la responsabilitat com a conductor de bicicleta (normes de circulació, les diferents situacions dels conductors de bicicletes i dels vianants, les conductes per una mobilitat segura...)

E.S.O. i Cicles formatius: desenvolupar el sentit de la responsabilitat com a imminent conductor de ciclomotor, l'ús responsable del casc de protecció i del cinturó de seguretat, les conseqüències dels accidents de trànsit (reflexionar sobre les causes que els provoquen, identificar les conductes de risc...). Incidir i reflexionar sobre les greus conseqüències que té el consum de begudes alcohòliques i altres substàncies estupefaents en la conducció, a partir de l'experiència dels propis joves i dels testimonis reals de víctimes d'accidents de trànsit. També es realitzen xerrades informative, a partir de les pròpies inquietuds dels pares i mares dels alumnes.

El treball a les escoles

Com ho fem?

La campanya d'educació viària es divideix en activitats teòriques i en activitats pràctiques:

Activitats teòriques: es realitzen als centres educatius i varien segons els cursos . La metodologia aplicable a cada nivell es basa en xerrades reforçades amb material didàctic.

Amb els alumnes de 3r d'E.S.O. i els dels cicles formatius es fan activitats orientades a aprendre i raonar sobre les seves pròpies decisions i conductes, en temes relatius al comportament viari.

Tant a primària com a secundària s'incideix en què l'alumne reflexioni sobre els motius dels accidents de trànsit i de com es poden evitar o minimitzar les seves conseqüències.

Activitats pràctiques: els alumnes de sisè de primària, a part de les activitats teòriques, participen en activitats pràctiques que es porten a terme al Parc Infantil de Trànsit de Vilanova i la Geltrú, situat a la plaça de la Sardana, durant les quals es realitzen activitats centrades en la conducció de la bicicleta, incidint en la correcta circulació i el coneixement dels senyals de trànsit més usuals i de com s'ha d'actuar davant d'aquests. La finalitat és aconseguir que l'alumne adquireixi una conducció segura i responsable.

Els tres o quatre alumnes de sisè de primària que hagin obtingut la millor nota en el test teòric, realitzat a classe, així com en la prova pràctica que valora la seva  actitud segura i responsable com a conductors/es de bicicletes, son seleccionats per participar a la Jornada infantil de trànsit que es fa cada any a Vilanova i la Geltrú.

Participació
Hi participen els centres d'educació primària i d'educació secundària de la ciutat. Aproximadament al voltant de 2.500 alumnes.

A les jornades educatives al parc hi participen els alumnes de sisè de primària. Aproximadament al voltant de 600 nois i noies.

Com ho fem?

Parc infantil de trànsit

La plaça de la Sardana, on està ubicat el parc infantil de trànsit, és un lloc públic que destina una part de la seva grandària a la pràctica dels coneixements adquirits a les sessions educatives de vialitat.

L'equip d'educació viària disposa de 10 bicicletes del tipus mountain-bike, que l'utilitzen els menors amb senyalització vertical i horitzontal, així com la que indica el propi agent, vivint moments circulatoris que quasi limiten amb la realitat del trànsit urbà (stops, cediu el pas, prioritats de circulació, sentits...). 

Cada mes de maig es realitza una Jornada al Parc Infantil de Trànsit, on prop d'una norantena d'alumnes seleccionats de sisè de primària, en representació de tots els centres educatius, amb l'observació dels educadors vials i altres agents de la policia local, respecten les normes de trànsit durant un període establert.

El resultat és l'obtenció de diversos premis, entre els quals hi ha una bicicleta.

Aquesta jornada es pot realitzar gràcies a la col·laboració de diverses empreses de Vilanova i la Geltrú que amb les seves aportacions en forma de regals o avituallament fan possible que aquest esdeveniment sigui un èxit.

Parc infantil de trànsit

Road Show

Promogut per Fundació Mutual de Conductors, el Servei Català de Trànsit i TRAFPOL, el Road Show recrea la nit d'un jove, un dissabte de discoteca, que acaba amb la tragèdia inesperada d'un accident de trànsit amb terribles conseqüències. L'espectacle compta amb una escenificació multimèdia i els testimonis reals d'un metge del Serveis d'Emergències (SEM), un bomber, un agent de la Policia Local, així com el testimoniatge verídic d'una víctima amb lesió medul·lar. El Road Show pretén alertar el jovent sobre les greus conseqüències de conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues.

Amb l'objectiu d'educar en valors i la prevenció d'accidents de trànsit entre la població adolescent, Fundació Mutual de Conductors a través del seu Road Show, fa arribar anualment a més de 7.000 alumnes d'arreu de Catalunya  un missatge de conscienciació contundent sobre els perills de la conducció en determinades circumstàncies de risc.

Road Show
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord