Menú

Casaments civils a l'Ajuntament

On es tramita?

Per tramitar un casament o demanar informació, poseu-vos en contacte amb el Gabinet d'Alcaldia i Protocol, al tel. 938140000 (Departament de Protocol) o bé per correu electrònic protocol@vilanova.cat.

Marc legal

Des de l'1 de març de 1995, tots els alcaldes de Catalunya poden celebrar matrimonis civils gràcies a la reforma del Codi Civil que es feu al Parlament (Llei 35/1994, de 23 de desembre). Dins del mateix text legal també preveu la facultat de l'alcalde/essa per delegar aquesta competència en un regidor/a del seu consistori.

D'acord amb la modificació del Codi Civil pel que fa al dret a contreure matrimoni, la Llei 13/2005 de l'1 de juliol preveu aquest dret a contraents del mateix sexe.

Tràmits i documentació

Les parelles que es volen casar han d'iniciar els tràmits en el Registre Civil de la seva localitat. Aquest tràmit finalitzarà amb l'expedició d'un certificat que autoritza l'alcalde/essa a celebrar la cerimònia.

Si els contraents són de fora de Vilanova i la Geltrú, hauran de comunicar al Registre Civil on han iniciat els tràmits la seva voluntat de casar-se en una altra localitat. En cas que l'emissió de l'expedient no es faci en format electrònic, els contraents hauran de sol·licitar el trasllat del mateix al Registre Civil de Vilanova i la Geltrú, on s'emetrà el certificat que autoritza l'alcalde/essa a celebrar la cerimònia.

Reserva de data

Poden celebrar el casament civil a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú tots aquells ciutadans i ciutadanes que així ho desitgin.

Per tal d'efectuar la reserva de la data del casament és imprescindible que els contraents presentin a l'Ajuntament, al departament de Protocol, la següent documentació:

 • Certificat emès pel Registre Civil de Vilanova i la Geltrú (2 còpies).
 • Fotocòpia del DNI/passaport dels contraents.
 • Fotocòpia del DNI/passaport de dos testimonis, que hauran de ser, com a única condició, majors d'edat i ser presents a la cerimònia.

Calendari i horaris

Les cerimònies de casaments civils al Saló de Plens de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú se celebren els divendres durant tot l'any i un dissabte al mes, sempre que no siguin festius. La franja horària per a aquestes cerimònies és al migdia, de 12 a 14 h, i duren entre 20 i 30 minuts, aproximadament.

Pel que fa a casaments civils al castell de la Geltrú, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol i la Masia d'en Cabanyes, es celebren preferentment el segon divendres i dissabte de cada mes (no festius), tant al matí (de 12 a 13 h) com a la tarda (de 17 a 18 h), a excepció del mes d'agost. Per a qualsevol reserva d'aquests equipaments, l'organització haurà d'autoritzar la seva disponibilitat.

Durant el mes de juny el castell de la Geltrú no està disponible per a la celebració de casaments.

Espais

 • Saló de Plens

  Saló de Plens

  L'edifici de l'Ajuntament sobresurt d'entre tots els edificis que envolten la plaça de la Vila. Fou construït, segons el projecte de Francesc de Paula Villar, entre els anys 1862 i 1867. D'estil neocolonial, està composat de planta rectangular amb una façana simètrica sobre eixos verticals amb pilastres i arqueria de mig punt que conformen els porxos.

  El Saló de Plens llueix columnes i pilastres a la paret, guixeries i rosetó central adornat per retrats d'il·lustres vilanovins pintats per Alexandre de Cabanyes, Enric C. Ricart, Cristòfol Montserrat i J. Juncosa. Un vitrall d'Enric C. Ricart presideix el vestíbul de la sala noble.

  Informació pràctica:

  Adreça: plaça de la Vila, 8
  Lloc cerimònia: Saló Plens, a la 2a planta de l'edifici consistorial
  Capacitat: unes 70 persones assegudes
  Equipament: aire condicionat, mobiliari complert i equip de sonorització. Accés a persones amb mobilitat reduïda
  Contacte: tel. 93 8140000 (Departament de Protocol)
  Correu electrònic: protocol@vilanova.cat
  Aparcaments més pròxims: zona blava c. del Codonyat (50 m.), pàrquing plaça del Mercat del Centre (100 m.)pàrquing plaça de la Peixateria (150 m.)

 • Castell de la Geltrú

  Castell de la Geltrú

  El castell de la Geltrú està construït sobre la base de l'antic castell medieval. Al seu costat es troba l'església de la Geltrú i actualment està habilitat com Arxiu Històric Comarcal.

  Les cerimònies de casaments civils es realitzen a l'aire lliure, al pati del castell.

  Informació pràctica:

  Adreça: plaça de Font i Gumà, s/n
  Lloc cerimònia: pati interior, a l'aire lliure
  Capacitat: unes 100 persones, de les quals unes 40 assegudes
  Equipament: taula per a la signatura i equip de sonorització
  Contacte: tel. 93 8140000 (Departament de Protocol)
  Correu electrònic: protocol@vilanova.cat
  Aparcaments més pròxims: Pàrquing Pl. Peixateria (20 m.) , Pàrquing Pl. Casernes (150 m.)

 • Biblioteca Museu Víctor Balaguer

  Biblioteca Museu Víctor Balaguer

  El Museu té una de les col·leccions de pintura catalana més importants del segle XIX i col·leccions d'arts decoratives, arqueologia i etnologia. La Biblioteca, el lloc on es fan les cerimònies de casaments, reuneix una de les col·leccions bibliogràfiques del segle XIX més riques de Catalunya; manuscrits, gravats i mapes.

  Informació pràctica:

  Adreça: Av. de Víctor Balaguer, s/n
  Lloc cerimònia: Biblioteca patrimonial del Museu
  Capacitat: unes 90 persones assegudes
  Equipament: mobiliari complert i equip de sonorització. Accés persones mobilitat reduïda
  Contacte: tel. 938154202
  Correu electrònic: informacio@victorbalaguer.cat
  Aparcaments més pròxims: Zona Blava C. Llibertat (100 m.), Pàrquing Pl. Charlie Rivel (300m.)

   

  *ATENCIÓ: Aquest espai romandrà tancat temporalment per obres

 • Museu Romàntic Can Papiol

  Museu Romàntic Can Papiol

  El Museu Romàntic Can Papiol és una casa noble del segle XVIII, conservada amb tot el seu parament. Amb un marcat estil romàntic, resumeix tot el context social i cultural que va viure la família. Fou construïda entre 1790 i 1801, en un lloc cèntric del nucli antic.

  Informació pràctica:

  Adreça: C. Major, 32
  Lloc cerimònia: Pati interior, a l'aire lliure
  Capacitat: unes 70 persones assegudes
  Equipament: taula de signatura i equip de sonorització. Accés persones mobilitat reduïda
  Contacte: tel. 93 893 03 82
  Correu electrònic: informacio@victorbalaguer.cat
  Aparcaments més pròxims : Pàrquing Pl. Peixateria (300 m.)Pàrquing Pl. Casernes (150m.)

 • Masia d'en Cabanyes

  Masia d'en Cabanyes

  Situada a 2 km del nucli urbà de Vilanova i la Geltrú. L'any 1798, Llorenç de Cabanyes, que es dedicava a la comercialització de vins i aiguardents, va fer construir aquesta gran casa d'estil neoclàssic, barreja de vil·la italiana pal·ladiana i masia catalana. El seu fill, el poeta Manuel de Cabanyes, composà gran part dels seus poemes en aquest singular espai. 

  Actualment la masia acull el Centre d'interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, en el qual es pot visitar el llegat de la família, ubicat a la planta noble, amb una gran col·lecció pictòrica, mobiliari i decoració de l'època. També és seu del Consell Comarcal del Garraf. 

  Informació pràctica:

  Adreça: Carrer de la Masia d'en Cabanyes
  Llocs cerimònia: Sala de les Voltes i jardins
  Capacitat: Sala de les Voltes: 80 persones; jardins: 100 persones
  Equipament: Les sales disposen de climatització, mobiliari complert, megafonia i accés per a persones amb mobilitat reduïda. Les cerimònies al Jardí romàntic són a l'aire lliure, oferint un entorn únic i singular.
  Contacte: tel. 938115715
  Correu electrònic: protocol@vilanova.cat
  Aparcament més pròxim: La Masia d'en Cabanyes disposa d'una gran zona d'aparcament gratuïta

Taxes

Les taxes per celebrar casaments civils a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú són aprovades al Ple Municipal i inclouen les despeses de personal i d'utilització dels equipaments municipals durant la cerimònia. Si es produeix qualsevol modificació d'horari i/o temps de durada de la cerimònia, s'aplicarà l'import corresponent a la despesa extraordinària del personal.


Aquestes condicions, horaris i taxes són vigents durant l'any en curs.

Divendres

Parelles vilanovines Parelles forànies
Saló de Plens: 150 € Saló de Plens: 200 €
Altres espais: 205 € Altres espais: 307,50 €

Dissabte

Parelles vilanovines Parelles forànies
Saló de Plens: 200 € Saló de Plens: 300 €
Altres espais: 442,80 € Altres espais: 686,75 €
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord