En el marc del mes d'octubre per a la despatologització de la realitat trans, la Xarxa d'Iguals Joves LGBTI impulsada per la Regidoria de Convivència i Equitat, ha creat l'exposició "Octubre Trans 2022" que es podrà visitar del 3 al 28 d'octubre a l'Oficina Jove Garraf (c/ Sant Sebastià, 11). L'objectiu és convidar al públic a la reflexió i l'autoanàlisi i sensibilitzar al conjunt de la ciutadania per evitar situacions de discriminació i transfòbia. L'exposició es podrà visitar al Mur del Toc de dilluns a divendres, de 10h a 14h, i de dimarts a dijous, de 16h a 19h.
L'Assemblea General de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir el 17 de maig de 1990 retirar l'homosexualitat com a malaltia mental del CIE (Classificació Internacional de Malalties) però va afegir un nou trastorn que, fins aleshores, no constava en el llistat de malalties mentals: la transsexualitat. És a dir, passava a considerar com a malaltia mental totes aquelles persones que no tenen una concordança entre el seu sexe biològic i el seu gènere sentit. No és fins l'any 2018 que l'OMS decideix desclassificar-la del llistat de malalties mentals i anomenar-la “incongruència de gènere” (tot i que aquesta nova categoria no està exempta de debat. S'estableix perquè les persones trans tinguin els drets a la salut coberts. Aquest canvi serà vigent a partir d'aquest 2022, i encara no s'ha implementat en tots els països adherits a aquesta organització.
A Catalunya, l'aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia ha permès, entre d'altres, utilitzar el nom sentit en documents públics (targeta sanitària, universitats, biblioteques, etc.), la creació del Servei Trànsit al Departament de Salut, la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral (SAI) –en municipis de més de 20.000 habitants- o la proliferació de projectes, plans o activitats en molts dels municipis catalans. A Vilanova i la Geltrú, les persones que pateixin algun tipus de discriminació per raó d'orientació sexual o identitat de gènere, poden acudir a l'Espai d'Equitat (plaça de la Vila, 8), on seran ateses al SAI i podran rebre informació de recursos, orientació, assessorament jurídic i/o acompanyament psicològic.