Menú

ODS 5 Igualtat de gènere

Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes

La igualdad de gènere no sols és un dret humà fonamental, sinó que és un dels fonaments esencials per a la contrucció d'un món pacífic, prosper i sostenible.

S'han aconseguit alguns avançaments durant les últimes dècades: més nenes es troben escolaritzades, i el nombre de nenes que obliguen a casar-se de manera precoç han estat menys; hi ha més dones amb càrrecs en parlaments i en posicions de lideratge, i les lleis s'estan reformant per a fomentar la igualtat de gènere.

Tot i aquests avenços, encara existeixen moltes dificultats: les lleis i les normes socials discriminatòries continuen essent generalitzades, les dones segueixen estan infrarepresentades a tots els nivell de lideratge polític, i 1 de cada 5 dones i nenes entre 15 i 49 anys afirma haver sofert violència sexual o física a mans d'una parella íntima a un període de 12 mesos.

Els efectes de la pandèmia de la COVID-19 podria revertir els escasos objectius que s'han aconseguit en matèria d'igualtat de gènere i drets de les dones. El brot de coronavirus agrava les desigualtats existents per a les dones i nenes a nivell mundial; des de la salut i la economia, fins la seguretat ila protecció social.

Les dones desenvolupan un paper desproporcionat en la resposta al virus, fins i tot com a treballadores sanitàries en primera línia i com a cuidadores a la llar. El treball de cura no remunerat de les dones ha augmentat de manera significativa com a conseqüència del tancament de les escoles i l'augment de les necessitats de la gent gran. Les dones també es veuenmés afectades pels efectes econòmics de la COVID-19, ja que treballen, de manera desproporcionada, en mercats laborals insegurs. A prop del 60% de les dones treballa en la economía informal, el que les exposa encara més en caure en la pobresa.

La pandèmia també ha conduït a un fort augment de la violència contra les dones i les nenes. Amb les mesures de confinament en vigor, moltes dones es troben atrapades a casa amb els seus abusadors, amb dificultats per accedir a serveis que es troben amb retalladas i restriccions. Les noves dades mostren que, des del brot de la pandèmia, la violència contra les dones i les nenes ( i, especialment, la violència domèstica) s'ha intensificat.

Aquest ODS impulsa l'erradicació de la violència i la discriminació contra les dones, així com d'assegurar que tenen les mateixes oportunitats que els homes en tots els àmbits de la vida. Això vol dir acabar amb totes les formes de violència contra les dones, inclosa l'explotació sexual. 

Impulsa a treballar per a la igualtat de dones i homes en l'àmbit laboral i a combatre la discriminació salarial, així com promoure la conciliació de la vida personal, familiar i laboral. 

Cal treballar pel reconeixement i el repartiment de les cures i del treball a l'esfera familiar. Finalment, també s'ha de vetllar per la participació plena i efectiva de les dones, i per la igualtat d'oportunitats en el lideratge de la vida pública.

Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes

Curtmetratges realitzats pels centres educatius sobre l'ODS 5. Igualtat de gènere

Fons documental: aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord