Menú

DIA INTERNACIONAL DE LA CELIAQUIA

El dia 16 de maig se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia.

La malaltia celíaca és un trastorn que presenta entre l'1 i el 2% de la població mundial.

En aquesta malaltia el sistema immunitari reacciona al consum de gluten i ataca el propi organisme, provocant l'atròfia de les vellositats de l'intestí prim. Això afecta la capacitat d'absorbir els nutrients dels aliments, repercutint negativament en el creixement i l'estat nutricional de les persones afectades.

Els símptomes poden variar segons l'edat de la persona, tot i qu eles diarrees i el dolor abdominal solen ser presents en totes les etapes. En infants són freqüents la pèrdua de pes i la talla baixa. En adolescents hi pot haver un retard puberal o irregularitats menstruals. En adults pot ser causa d'infertilitat, de dolors ossis i articulars o d'ansietat.

L'únic tractament efectiu de la celiaquia és mantenir una estricta dieta sense gluten de per vida. Evitant el gluten s'aconsegueix de forma gradual la reparació de la lesió intestinal. La recuperació serà permanent sempre i quan no s'exposi l'intestí a nous contactes amb el gluten.

El Ple muncicipal del dia 5 de febrer de 2024 va aprovar una moció perquè Vilanova i la Geltrú sigui una ciutat amable i inclusiva per a les persones amb intoleràncies i al·lèrgies alimentàries.


 

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord