Menú

Vilanova i la Geltrú: El batec del mar - Arxiu multimèdia

Els esports

El patrimoni

La pesca

La innovació

L'Espai Far de Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú respira mar. Som gent de mar des de sempre. I és aquesta vessant marinera la que es valora a l'Espai Far. Un equipament museístic situat al recinte del Far de Sant Cristòfol que dona a conèixer la història i el valuós patrimoni de Baix a Mar. Un museu on emocionar-se amb les històries de mariners i pescadors, descobrir curiositats i recuperar antigues imatges de la platja vilanovina.

Els inicis del turisme a Vilanova i la Geltrú

Exposició fotogràfica dels fons Mas, Horro i germans Bellmunt conservats a l'Arxiu Comarcal del Garraf sobre els Inicis del turisme a Vilanova. 

Autors: ACGAF. Fons Mas, Horro i germans Bellmunt.

El far de Sant Cristòfol de Vilanova i la Geltrú

Conegut popularment com la Farola, el Far de Sant Cristòfol encara acompleix amb la seva missió de fer de guia per als navegants.

La primera senyal marítima va ésser instal·lada a Vilanova l'any 1834 i era molt limitada en alçada i en la projecció de llum. L'any 1865, s'instal·là un primer Far i un habitatge pel torrer, la llum fixa del qual, perdurà fins a l'any 1905 quan es va enderrocar, i es va construir l'actual Farola encesa l'1 de maig de 1905. El Far continua en funcionament i només es va interrompre la seva activitat durant la Guerra Civil.

La Farola té una alçada de 21 metres, amb una escala de cargol de 98 esglaons i, al seu cimbell, hi ha el focus reflector compost de tres complexes òptics, als quals, una màquina de rellotgeria fa un moviment rotatiu. El Far emet un missatge clar, inequívoc i únic amb un grup de 3 llampecs blancs cada 8 segons i té un abast nominal de 19 milles (35,188 Km.)

La passió col·leccionista de Roig Toqués

L'escriptor Màrius Serra, nebot de Francesc Roig Toqués, creador del Museu de les Curiositats Marineres, revivia al programa de TV3 Thalassa les sensacions que tenia cada cop que amb el seu oncle viatjava pel seu univers màgic.

Roig Toqués i el patí català

En el marc de les Festes de Sant Pere de l'any 2018, l'Arxiu Comarcal del Garraf va inaugurar una exposició fotogràfica sobre el patí de vela català i el seu màxim exponent a la ciutat de Vilanova, Francesc Roig Toqués, en el desè aniversari de la seva mort. Es tracta d'unes fotografies del seu fons personal, cedides per la seva família i digitalitzades i tractades a l'Arxiu Comarcal del Garraf.

Fotografies: Fons Roig Toqués i Fons fotogràfic municipal

Receptes de baix-a-mar

L'all cremat, fideus rossejats, calamars amb ceba, sípia a la bruta... Aprèn a fer aquests i molts altres plats de la tradició marinera de Vilanova i la Geltrú.

Un objecte, una història

Aquesta sèrie de vídeos formen part d' "Un objecte, una història", el projecte de memòria oral de l'Espai Far. Aquest treball audiovisual vol recollir històries i costums de Baix-a-Mar a través de testimonis orals relacionats amb els objectes de la col·lecció del Museu del Mar. L'objectiu és mantenir viu el record de les persones que hi han estat vinculades d'una o una altra manera.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord