Menú

Consells per a llogar un habitatge

1. Coneix el preu del lloguer per zones

A Vilanova i la Geltrú el preu pot variar entre una zona i una altra, així que t'aconsellem que facis un estudi previ. Pots començar amb portals immobiliaris generalistes o contactar amb agències de cada zona.

Això sí, tingues en compte que el setembre 2020, el Parlament de Catalunya va aprovar la implantació de l'índex de referència del preu de lloguer. Aquesta llei imposa que el preu de la renda d'un lloguer de llarga estada no podrà ser superior al de l'índex de referència de preus de lloguer de la zona en qüestió.

Al maig 2023 el Govern espanyol va aprovar la llei 12/2023 por el derecho a la vivienda i també marca un sistema estatal de preus de lloguer de referencia https://serpavi.mivau.gob.es/

Així que, només confia en les agències i portals immobiliàries que publiquin l'índex de cada pis. Si no mostren aquest preu estan incomplint la llei.

2. Verificar el propietari al Registre de la Propietat

Els llogaters poden realitzar una consulta ràpida i en línia per a verificar si la persona és realment el propietari de l'immoble. Aquest tràmit es fa sol·licitant un document anomenat: nota simple. Es pot demanar clicant aquí.

Si contactes a través d'una agència immobiliària, ells són els qui realitzen aquesta consulta prèvia per a constatar si poden comercialitzar aquest habitatge.

3. Realitzar una visita al pis

Una vegada hagis trobat un pis que t'agradi, no perdis el temps i sol·licita realitzar una visita, ja sigui amb el mateix propietari o bé amb el comercial de la immobiliària, per a conèixer de primera mà l'habitatge.

Les fotografies i els vídeos dels pisos estan molt bé per a fer-se una idea de l'habitatge, però, conèixer la casa en persona sempre és millor.

4. Quant dura un contracte de lloguer?

Els contractes de lloguer de pisos de llarga estada tenen una durada de 5 anys i 7 en cas que el propietari sigui una persona jurídica. Així mateix, l'arrendatari ha de romandre en el pis un mínim de 6 mesos en contractes de llarga durada, tret que es vulgui enfrontar a una penalització.

D'altra banda, els lloguers de temporada tenen un màxim d'un any, ja que estan pensats per a aquells inquilins que vinguin com a màxim un any a Vilanova i la Geltrú, per a estudiar o per a treballar, per exemple.

5. Si es trenca alguna cosa, qui ho paga?

El/la propietari/a té la responsabilitat de mantenir l'habitatge en un estat digne d'habitabilitat. Concretament, el/la propietari/a assumeix les reparacions de la instal·lació elèctrica, obres o si es trenca un electrodomèstic per curt circuit. En canvi, és la persona llogatera qui ha de fer-se càrrec dels danys per ús ordinari de les coses.

6. Revisió de l'estat de l'immoble

Un cop estiguis dins de la casa, un altre gran consell per a llogar un pis és consultar l'estat dels serveis d'aigua, calefacció i electricitat. Funcionen correctament?

Cal preguntar per aquestes instal·lacions, si estan donades d'alta o si tenen algun deute endarrerit. És molt important començar de zero amb les despeses del pis.

Cal certificar que el pis escollit disposa de la cèdula d'habitabilitat corresponent. Aquest document garanteix que l'habitatge està en condicions de ser ocupat, i és imprescindible per donar d'alta el subministrament d'aigua, de gas i d'electricitat. Per consultar si disposa de cèdula podeu clicar aquí.

Així mateix, també cal que l'habitatge disposi de certificat d'eficiència energètica. Aquest document permet valorar les característiques energètiques i conèixer la despesa energètica anual aproximada. https://certificacioenergetica.gencat.cat/

El certificat incorpora un informe que avalua les característiques de l'habitatge en comparació amb la mitjana de la seva zona climàtica i amb els qualificats amb una A. També conté informació sobre l'estalvi econòmic si s'apliquen mesures per reduir la despesa energètica. En el cas d'edificis existents, el certificat també incorpora recomanacions i millores per a obtenir un comportament energètic més eficient, augmentar el confort de l'habitatge i reduïr la despesa energètica. Per consultar el certificat energètic podeu clicar aquí.

7. L'immoble té inventari? Fes fotografies

A vegades, els/les propietaris/àries marquen un inventari per contracte. En aquest document figuren els mobles i electrodomèstics que deixa als/les nous/noves llogaters/llogateres. Doncs bé, no està de més fer una revisió amb l'agent immobiliari present perquè tots els detalls estiguin apuntats.

Per a assegurar-te que en acabar el contracte no hi haurà imprevistos, un altre consell per a llogar un pis és fer fotografies de l'estat de l'immoble, tant abans com després del teu pas per l'habitatge.

8. Formalitzar el contracte del lloguer del pis per escrit

Ara bé, si hi ha un consell que es considera obligació és sol·licitar el contracte per escrit. Aquest és el document final on vénen recollides totes les regles perquè visquis en el pis amb tranquil·litat, és a dir, totes les clàusules. Per això és important pendres el temps necessari per a la seva lectura i preguntar-ne el significat en cas de dubte. El contracte també ha de tenir la clàusula de la renta mensual a pagar cada mes.

Si hi ha alguna cosa que no queda clara, no s'ha de signar. En definitiva, és primordial analitzar totes les condicions abans de signar-lo, ja que un cop fet serà massa tard.

9. Pagar la fiança i els dipòsits per a formalitzar el contracte de lloguer

La llei d'arrendaments urbans imposa que els/les llogaters/llogateres han de pagar la fiança abans d'entrar a viure en l'immoble. A més, el propietari pot sol·licitar dos pagaments de fiança complementària. El màxim sol·licitat és equivalent a tres mensualitats de la renda del lloguer.

La fiança l'ha de dipositar el propietari/a a l'organisme autonòmic designat, en el cas dels habitatges de Vilanova i la Geltrú, els dipòsits de fiances del lloguer es realitzen a INCASÒL. Consulta aquí la fiança dipositada.

Quan acabi el contracte, si el propietari no retorna la fiança, pots recórrer a l'organisme públic per a sol·licitar-la de tornada. A més, el nostre consell per a llogar el teu pis és que t'asseguris que la teva fiança arriba a INCASÒL, així la pots desgravar de la teva Renda.

10. Signar el contracte per totes dues parts

Una vegada es té el text redactat i acordat tant pels interessats, el següent pas és signar el contracte. El contracte el signa les dues entitats involucrades, les/els llogateres/llogaters la persona propietària de l'habitatge.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord