Els desastres naturals i els conflictes bèl·lics deixen rere seu un drama humà incontestable: la pèrdua, per part de molta gent, dels seus recursos habituals per continuar fent una vida digna.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú destina part del pressupost a finançar projectes d'ajut humanitari i de reconstrucció de la zona i la societat afectada a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament del que n'és membre des de l'any 1993.
El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament és un organisme format per ajuntaments catalans i altres organitzacions municipalistes. Gestiona de forma conjunta els recursos econòmics aportats per les institucions associades evitant duplicitats en l'ajut i la dispersió d'esforços. Organitza campanyes de suport a la població de les zones afectades i realitza el seguiment de tots els projectes que es finançen.
Els projectes subvencionats, responen a criteris d'efectivitat i de coherència amb les necessitats dels afectats. Així les contraparts que duen a terme el projecte són ONG catalanes que ja estan treballant al territori abans de la situació d'emergència o entitats socials vinculades al territori compromeses amb la transformació social.
El Govern de Catalunya està fent seguiment de les conseqüències del terratrèmol que aquesta nit ha afectat el Marroc i que ha colpejat especialment la província d'Al-Haouz, a 60 quilòmetres al sud de la ciutat de Marràqueix.
El Departament d'Acció Exterior i Unió Europea està seguint l'evolució de les conseqüències del sisme, i està en contacte permanent amb consolats, autoritats locals i entitats de la cooperació catalana que treballen sobre el terreny per conèixer de primera mà les afectacions. També està en coordinació amb altres departaments del Govern.
El Govern recomana seguir les indicacions de les autoritats i els equips d'emergència del Marroc i posa a disposició, a través de la Delegació al Nord d'Àfrica, un punt de contacte per emergències per a persones que s'hagin vist afectades pel terratrèmol: un telèfon amb WhatsApp (0034 674 744 901), un telèfon amb prefix marroquí (00212 648 682 896) i un telèfon català (938 597 393). Es demana que aquestes línies només s'utilitzin per emergències. També s'habilita la bústia de correu electrònic catalunyaexterior@gencat.cat.
El delegat del Govern al Nord d'Àfrica, Ahmed Benallal, i l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament estan sobre el terreny, a disposició dels afectats, i de l'ajuda que precisin les autoritats del Marroc els propers dies.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú respon a la crida que el Fons Català de Cooperació ha realitzat als ajuntaments i institucions supramunicipals per suamr-se a la campanya d'emergència pel procés de reconstrucció i de suport a la població damnificada pel terratrèmol del 6 de febrer al Kurdistan, Síria i Turquía.
Mitjançant el Fons Català, amb trajectòria de suport a respostes d'emergència en aquests territoris, actualment es troben en procés d'identificació de les respostes d'emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció post-emergència.
Quina és la situació a la regió?
Diversos terratrèmols van sacsejar el sud de Turquia, Síria i el Kurdistan. S'han registrat víctimes mortals, milers de ferits i nombrosos danys materials. Milers de persones s'han quedat sense llar a ple hivern, la zona pateix una epidèmia de còlera i les autoritats temen que el nombre de víctimes continuï augmentant, mentre van fent tasques de rescat.
L'epicentre ha tingut lloc a les províncies d'Ekinozu i Kahramanmaras i ha afectat una àrea d'uns 400 km al voltant, que inclou grans ciutats de Turquia i el Kurdistan com Gaziantep, Adana, Hatay, Diyarbakir on viuen prop de 12 milions de persones, de les quals més de dos milions són persones refugiades sirianes. El terratrèmol també ha afectat el nord-oest de Síria, les províncies d'Alep, Idleb, Latakkia, Tratous i Hama, també com la regió de l'administració autònoma del nord i est de Síria-Rojava, les ciutats d' Afrin i Kobane.
Cal destacar que aquesta nova emergència es produeix en uns territoris castigats per la guerra i les agressions militars on hi ha milions de persones en situació de desplaçaments forçats amb grans necessitats humanitàries i amb tendència clara a agreujar-se. Turquia acull uns 3,6 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals viuen a la zona afectada. A Síria els camps de refugiats palestins també s'han vist greument afectats.