Les regidories de salut, medi ambient i Producció primer sector i mercats municipals han elaborat un projecte conjunt anomenat Bon Profit: campanya contra el malbaratament que contempla una sèrie d'accions que pretenen incidir en la conscienciació, sensibilització i acció directa en aquestes temàtiques i principalment, en la educació dels joves estudiants, el professorat i també en la ciutadania en general.
Més enllà de les qüestions ambientals associades al malbaratament d'aquests recursos, en l'escenari actual global, on milions de persones pateixen gana, el malbaratament alimentari suposa, a més, un impacte social i ètic que no ens podem permetre.
El 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars, i és que cada any es malbaraten 35 kg per habitant a Catalunya. Amb aquest menjar es podrien alimentar més de 500.000 persones durant tot un any. A més, aquesta xifra equival a la pèrdua de 112€ per persona i any.
La mal entesa sobreabundància de menjar ha dut a menystenir el valor dels aliments. Cal doncs, revertir aquest plantejament.
1.- Canviar d'actitud. A hores d'ara, encara no està ben vist emportar-se el menjar que ha sobrat del restaurant quan, de fet, el llençaran. Hem de començar a demanar que ens ho volem emportar i normalitzar-ho com una pràctica responsable i no al contrari. També ens hem d'acostumar a aprofitar el menjar que ens ha quedat a casa per un altre àpat, o a no preparar muntanyes de menjar quan tenim convidats. Llençar menjar no està bé, reaprofitar-lo, sí. Hem de canviar el xip!
2.- Donar valor als aliments i ser conscients del menjar que llencem. Hem de conèixer la importància econòmica, social i ambiental que implica la producció dels aliments i procurar transmetre-ho als nostres fills. La facilitat que tenim avui en dia d'accedir a qualsevol tipus de producte i de veure la nevera i el rebost de casa plens cada dia fa que s'hagi perdut la noció del valor que té el fet de tenir menjar al nostre abast.
3.- Planificar els àpats i la llista de la compra vinculada a aquest menú. Saber què necessitarem per cuinar durant la setmana evitarà que comprem un excés d'aliments que es quedaran al rebost i que, amb molta probabilitat, es faran malbé.
4.- Emmagatzemar els aliments correctament per afavorir-ne la durada. Cal posar al davant els aliments que caduquen abans per tal que siguin els primers que utilitzarem, o deixar espais entre recipients per permetre que el fred arribi a tots els aliments. També conservar els aliments en recipients de vidre, aguantaran més.
5.- Diferenciar entre “les dates de caducitat” i les dates de “consum preferent”. La data de consum preferent no implica la necessitat de consumir el producte en les dates indicades, sinó que es tracta d'una recomanació.
6.- Recuperar el plaer de cuinar. Donar valor a la cuina és donar valor al que es menja i, per tant, als aliments. Transmetre la nostra cultura culinària als nostres fills farà que aprenguin receptes tradicionals que ens ajudaran a aprofitar les restes de menjar d'altres àpats, com les croquetes, les truites, les cremes de verdures...Cal que redescobrim plegats el plaer del bon menjar fet a casa, amb aliments frescos, de proximitat i de temporada.
7.- Cuinar i servir les racions adequades. Hem de tenir en compte que un nen petit no menjarà el mateix que un adult i, per tant, també li haurem de servir una ració més petita. Una bona opció per no haver de llençar el menjar és fixar-nos en la quantitat real que menja normalment i servir-li una ració fins i tot una mica més petita i, en tot cas, deixar la possibilitat de repetir quan s'hagi acabat.
8.- Separar millor les restes orgàniques perquè puguin ser tractades adequadament quan, malgrat tot el què hem comentat, haguem de llençar una mica de menjar.