Menú

Alimentació i nutrició

Tallers d'educació alimentària a les escoles

Els hàbits alimentaris d'una població constitueixen un factor determinant del seu estat de salut. Per aquest motiu l'any 1994 la Regidoria de Salut Pública del nostre ajuntament, va començar amb els primers tallers del Programa d'Educació Alimentària i Nutricional. Des de llavors, aquest programa s'ha anat ampliant i compta actualment amb 6 tallers adreçats a educació primària. En aquests tallers també es treballa la sostenibilitat alimentària com a part essencial d'una alimentacio saludable.

 

Consulteu en aquest enllaç la Carta de Serveis dels Tallers de Salut a les escoles

Tallers d'educació alimentària a les escoles

TASTAOLLETES AL BOSC ENCANTAT

Durant molts anys es va dur a terme el taller d'en Tastaolletes al bosc encantat, adreçat a l'alumnat d'I3, des de la Regidoria de Salut Pública de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

En la darera revisió del Programa d'Educació alimentària i nutricional es va valorar que es deixaria d'oferir a les escoles per diversos motius.

Donat que moltes de vosaltres ens heu expressat el desig de comptar amb el vídeo que centrava el taller per treballar-lo des de l'aula, us deixem aquí l'enllaç per a que en feu ús.

En Tastaolletes serà sempre vostre!

L'ALIMENTACIÓ VEGETARIANA EN LA INFÀNCIA

 

 

En base a l'evidència científica, el posicionament de les entitats de referència en nutrició, pediatria i salut pública és que les dietes vegetarianes i veganes, com la majoria de pautes alimentàries, quan estan ben planificades són nutricionalment adequades, poden proporcionar beneficis per a la salut i són apropiades per a totes les etapes del cicle vital, incloent-hi la infància, l'embaràs i la lactància.

El Departament de Salut del Govern Basc (Osakidetza) amb col·laboració amb la Societat Catalana de Pediatria i l'Agència de Salut Pública de Catalunya han elaborat un document guia per a l'alimentacio vegana i vegetariana a l'etapa infantil, consulteu-lo aquí.

 

L'ALIMENTACIÓ VEGETARIANA EN LA INFÀNCIA

EL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Segons la FAO, parlem de malbaratament alimentari quan ens referim a aliments segurs i nutritius inicialment destinats al consum humà que són rebutjats o utilitzats de manera alternativa (no alimentària) al llarg de les cadenes de subministrament alimentari, des de la producció primària fins al consumidor final.

Aproximadament, un terç dels aliments produïts anualment per a consum humà al món no són ingerits per ningú.

El malbaratament alimentari no només significa pèrdua de diners sinó també de recursos com aigua, sòl agrícola, energia, treball... Significa també producció innecessària de gasos d'efecte hivernacle, contribuint a l'escalfament del planeta i al canvi climàtic.

A la Unió Europea la producció i el processat generen el 30% dels aliments descartats, la comercialització el 5% però és sobretot al final del procés –en els serveis i les llars- on s'acumula el 65% d'aquest fenomen.

Les regidories de Salut, Medi ambient i Producció primer sector i mercats municipals han elaborat un projecte conjunt anomenat Bon Profit: campanya contra el malbaratament que contempla una sèrie d'accions que pretenen incidir en la conscienciació, sensibilització i acció directa en aquestes temàtiques i principalment, en la educació dels joves estudiants, el professorat i també en la ciutadania en general. Aquest projecte ha esta mereixedor del reconeixement de l'AECOC com a bona pràctica en la conscienciació i lluita contra el malbaratament alimentari. 

Llegiu la notícia aquí 

Projecte Bon Profit

 

EL MALBARATAMENT ALIMENTARI

Campanya de sensibilització per a la prevenció i recuperació dels trastorns alimentaris

La Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) ha elaborat una campanya de sensibilització Implica't: ingredients per a un creixement saludable i feliç que busca implicar les famílies en la prevenció i recuperació  dels trastorns alimentaris. La campanya  agrupa un programa d'accions per donar a conèixer la tasca de recerca realitzada en aquest àmbit i aconseguir la implicació de les famílies, els professionals i la societat en general. 

El portal de l'Agència Catalana de Consum ha posat en marxa un espai web amb continguts relatius a la campanya amb informació accessible per a tots els públics.

Trobareu en aquests enllaços el díptic i el cartell d'aquesta campanya, en pdf, adreçats a les famílies.

Associació contra l'anorèxia i la bulímia

Guia per a famílies de persones afectades per un TCA

Xerrada per a la prevenció dels TCA en família

Campanya de sensibilització per a la prevenció i recuperació dels trastorns alimentaris

LA FRUITA I LA VERDURA

 

L'any  2021 va ser l'Any Internacional de la fruita i la verdura. Impulsat per la FAO aquesta declaració vol sensibilitzar sobre la importància d'aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

Des del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es fa el "Taller de les fruites" amb alumnes de 2n curs d'educació primària, on es promou el consum de fruita de temporada i de proximitat. El taller es fa al Mercat Públic del centre per donar a conèixer el sector primari.

El Canal Salut de la Generalitat de Catalunya disposa d'un apartat a la seva web per promoure el consum conscient, segur i sostenible de fruites i hortalisses. Podeu consultar-lo aquí.

 LA FRUITA I LA VERDURA
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord