El Punt Lila és un servei municipal de sensibilització i atenció a les violències masclistes i/o lgbtifòbiques que es puguin produir durant un esdeveniment d'oci nocturn a Vilanova i la Geltrú. El servei coordinat des de la Regidoria de Convivència i Equitat compta amb un equip especialitzat format per professionals en atenció psicològica i agents de convivència.
UsApps és l'eina que el Departament d'Educació posa a disposició de totes les persones de la comunitat educativa per comunicar les diferents situacions de violència que l'alumnat pot viure o ser-ne testimoni. UsApps és una eina segura, d'ús senzill i completament confidencial que permet denunciar tota mena de violència. La web app, d'ús ràpid i intuïtiu, ofereix espai de denúncia, suport i acompanyament en el procés per part de professionals especialitzats en violències.
La nova app està disponible en 7 llengües –català, aranès, castellà, anglès, urdú, àrab i xinès-, i adreça un seguit de preguntes al voltant de situacions viscudes ja sigui en primera persona o en d'altres persones: al voltant de qui ha dut a terme l'assetjament, de quina manera, si és al centre o fora. I en acabar, ofereix a la persona usuària de la web app poder contactar amb l'USAV - Unitat de suport a l'alumnat en situacions de violència-.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú posa el focus en la construcció comunitària de nits festives lliures de violències masclistes. Amb aquest objectiu, l'estiu del 2022 dóna el tret de sortida a la campanya de sensibilització ciutadana "Festes lliures i segures", pel foment de la corresponsabilitat per un oci nocturn de ciutat amable per a tothom. El vídeo es fa arribar als instituts i es viralitza per xarxes socials municipals i en pantalla als festivals musicals que ofereixen servei de Punt Lila.
La regidoria de Convivència i Equitat impulsà, el 2020, la campanya "Espais segurs" entre les perruqueries, barberies i centres d'estètica de Vilanova i la Geltrú. La iniciativa té per objetiu que les dones i les persones LGBTI percebin aquests establiments com a espais de confiança on explicar les seves experiències i, alhora, els establiments disposin d'informació sobre els recursos municipals a l'abast de la ciutadania en cas de patir violències masclistes o lgbtifòbia. Des del 2022, hotels i centres esportius de la ciutat també s'han adherit a la campanya.
És una campanya de comunicació de la Regidoria de Convivència i Equitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú destinada a la sensibilització de l'adolescència i la diversitat sexual, afectiva i de gènere. Es desenvolupa en 6 càpsules audiovisuals:
Us presentem el vídeo ideat per Pandora Recursos Dona: "Un cop de realitat!" (2019). L'audiovisual té per a objectiu sensibilitzar els i les joves sobre la realitat de les persones joves gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals o queer. Al vídeo han participat joves dels grups del Programa d'Atenció Sòcioeducativa "A partir del carrer" dels districtes de Sants i Les Corts de Barcelona així com del "Grup de Joves LGTB i aliats" de Vilanova i La Geltrú. Agraïm moltíssim la seva participació al guió, a la musica... Genial! Tampoc haguès estat possible sense els grup d'educadores dels APC de Sants i de Les Corts, de Jordi Valls (Grup Joves LGTB i Aliats) i de Maria Giralt i Laia Ventayol de Gayles.TV. Moltes gràcies per la vostra implicació! PANDORA RECURSOS DONA