Menú

Esport i salut

Circuit de Condicionament

El circuit de condicionament pretén enriquir i guiar els dos tipus de pràctica esportiva més generalitzats entre la població: córrer i caminar. Per això, s'ha creat un circuit senyalitzat que permet intercalar una sèrie d'exercicis amb aparells en la pràctica esportiva habitual. Totes aquestes estacions d'aparells contenen d'un panell informatiu amb un seguit de propostes d'exercicis a realitzar segons l'edat i el nivell físic. Així doncs, constitueix un espai esportiu obert a la totalitat de la població sense límits d'edat.
El circuit consta de tres parts diferenciades:
• exercicis d'escalfament
• exercicis intercalats en el circuit
• exercicis d'estiraments

Recomanacions per a la pràctica d'activitat física
• Practica exercici regularment.
• Sigues constant.
• Porta calçat i roba adequats.
• Evita realitzar exercici a les hores de més calor i hidrata't bé.
• Si fa temps que no fas exercici, comença de manera progressiva.
• És molt recomanable la realització d'una valoració mèdica. Pots adreçar-te a la Unitat de Medicina Esportiva del Consorsi Sanitari del Garraf,a l'hospital Sant Antoni Abat. Tel. 93 702 91 02.

Circuit de Condicionament

Circuit de les Fonts

Circuit urbà de 10.500 metres circular, amb marques en el paviment cada 250 metres, aproximadament, que indiquen la direcció.

Tot i que es pot iniciar en qualsevol punt i direcció, la proposta inicial del circuit té com a punt de sortida i arribada les portes exteriors de les pistes d'atletisme Carme Sugranyes, on hi ha un rètol indicatiu.

Aquest circuit es va dissenyar per donar resposta a una proposta dels pressupostos participatius de l'any 2018, de tal manera que hi hagués un punt d'aigua cada certa distància del trajecte. En aquell moment es van poder utilitzar 7 punts d'aigua, distribuïts al llarg dels 10,5 km, el que representa poder disposar d'un punt d'aigua cada 1'5¿km, aproximadament.

Aquests punts d'aigua són fonts que, en la majoria de casos,  ja existien. El que va permetre el projecte va ser millorar-les i arranjar el seu entorn.

Tècnicament, el circuit té la distància d'un quart de marató, amb un recorregut majoritàriament urbà i sobre asfalt, tot i que hi ha algun tram sobre ferm de terra, però molt regular. Entre el punt més alt i el més baix del circuit hi ha una diferència de 48 metres, i en conjunt hi ha un desnivell acumulat positiu de 51 metres.

Circuit urbà adequat per realitzar en solitari o acompanyats amb llum natural. En horari nocturn presenta alguna zona poc il·luminada o aïllada, per la qual cosa es recomana fer-lo en grup.

Es complementa amb un seguit de rètols informatius del circuit i de la zona d'exercicis.
Recorregut indicat per a esportistes (Mapa

Circuit de les Fonts

Espai lúdic

L'espai lúdic és un circuit de salut constituït per diferents mòduls d'activitats que formen un recorregut que permet treballar les facultats físiques i sensorials.

Cinc raons per utilitzar-lo
1. Per estar en forma.
2. Per distreure's.
3. per no rovellar-se.
4. Per fer Salut.
5. Per relacionar-se amb altres persones.

Com gaudir-ne?
En podeu gaudir de forma lliure tot seguint les instruccions que trobareu al cartell explicatiu del mòdul.
És important que feu bé els exercicis i al vostre ritme, per notar-ne les millores.

On estan ubicats aquests espais?
Espai Jardins Francesc Macià
Just al Costat del Centre Cívic Sant Joan.

Espai Jardins de L'Atlàntida
Just al costat de la llar d'infants El Gavot

Espai Platja de la República
A la mateixa platja

Espai al Passeig Marítim
A la cruïlla amb el carrer de Joan Oliver

Espai a la rambla de Sant Jordi
A la cruïlla amb el carrer de Josep Calva

Espai lúdic

Cicle de passejades de marxa nòrdica

El Cicle de passejades de marxa nòrdica per la gent gran és una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Diputació de Barcelona. L'activitat té com a objectiu fomentar entre la gent gran la possibilitat de realitzar una activitat física adaptada, mentre es coneixen diferents indrets naturals del territori català. Així mateix, busca afavorir les relacions interpersonals i de grup, i motivar l'aprenentatge i l'intercanvi d'experiències.

Les passejades estan totalment adaptades a les possibilitats i les necessitats del col·lectiu de gent gran; per tant, són suaus i assequibles. Majoritàriament transcorren per pistes forestals o camins de muntanya, reduint el màxim possible els trams urbans.
S'inicien cap a les 10 del matí i finalitzen al voltant de les 4 de la tarda. Durant el recorregut d'entre 3 i 4 hores, els participants realitzen diverses parades. Es recomana que els participants portin calçat apropiat per caminar, protecció pel cap (gorra o barret) una petita motxilla amb aliments per a dos àpats (esmorzar i dinar) una cantimplora amb aigua i dos bastons.

Cicle de passejades de marxa nòrdica

Pla d'activitat física, esport i salut

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ofereix el Pla d'Activitat Fisíca, Esport i Salut (PAFES) per tal de implementar l'activitat física com a mesura de prevenció i millora de la qualitat de vida, així com l'establiment d'uns hàbits saludables amb l'objectiu de prevenir i disminuir el risc de patir patologies derivades del sedentarisme.  Per a aconseguir-ho, des dels centres d'atenció primària del nostre municipi, es dona informació i consells sobre els beneficis que suposa realitzar activitat física de forma regular i es prescriu el tipus d'activitat física més adequat en funció de les condicions físiques i de la patologia a tractar o prevenir. 
La prescripció de l'activitat física es divideix en 3 nivells: 

Consells generals d'activitat física; adreçats a la població sedentària sense risc de realitzar activitat física. Es proporciona informació general sobre l'oferta esportiva del municipi, així com un petit decàleg de pautes a seguir per a un estil de vida actiu i saludable.

Programa d'activitat física assessorada; adreçat a la població sedentària amb factor de risc i algunes malalties cròniques estables com afectacions cardíaques, dislipèmia, obesitat o diabetis. Es proposen un seguit de rutes saludables, per tal de fomentar l'hàbit del caminar, i es compta amb un seguiment per part del personal d'infermeria i mèdic del CAP.

Programa supervisat; adreçat a la població sedentària amb dos o més factors de risc cardiovascular i alguna patològia crònica estable. Aquest programa compta amb una revisió mèdica complerta i l'assessorament per part de l'equip de la Unitat de Medicina Esportiva. Posteriorment, i de manera conjunta amb els tècnics del Centre Esportiu Municipal Parc del Garraf i del Centre municipal d'Esport i Salut La Piscina, es controla i realitza una planificació individualitzada de l'activitat física sota la supervisió de professionals qualificats. En aquest programa a més de l'activitat física es treballa l'adquisició d'un seguit d'hàbits per tal d'incorporar un estil de vida saludable i actiu.

Pla d'activitat física, esport i salut

Canal de natació en aigües obertes

Des de l'any 2015, l'Ajuntament de Vilanova i la Gelrtú instal·la a la platja de Ribes Roges un canal de natació en aigües obertes. El canal és de 350 metres i està delimitat per boies grogues cada 50 metres. El seu recorregut és en paral·lel a les boies que separen la zona de bany de la de navegació i està situat a uns 150 metres de la platja. La seva utilització està regulada per unes normes que cal conèixer i respectar si es vol fer ús d'aquesta instal·lació. Per tal de promocionar aquesta instal·lació l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ofereix  cursos d'iniciació a la natació en aigües obertes, en col·laboració amb clubs de la ciutat.

La pràctica de la natació en aigües obertes es fonamenta en 3 pilars: Prudència, Seguretat i Sostenibilitat. Per tal de garantir aquests 3 principis cal respectar les següents recomanacions:

· Per a la pràctica de la natació en aigües obertes, es requereix una bona condició física i un nivell avançat de natació. Es molt recomanable realitzar-se una prova d'esforç prèvia a qualsevol pràctica esportiva intensa.
· Abans de nedar cal informar-vos bé de l'estat de la meteorologia i l'estat de la mar per tal de garantir un nivell òptim de seguretat.
· Cal respectar en tot moment les senyals de seguretat aquàtica, nedant només en cas de bandera verda i seguir en tot moment les recomanacions del servei de vigilància de les platges.
· Es recomana nedar sempre durant el període de vigilància i salvament: del 13 de maig al 11 de setembre seguint l'horari del servei, tot avisant a algun conegut o servei de SOS que vas a fer l'activitat, la durada prevista i el nombre de gent.
· Evitem nedar desprès dels àpats per tal de reduir al màxim el risc de tall de digestió.
· Cal procurar utilitzar banyador i casquet de bany de gran visibilitat, així com boia-torpede, per tal de millorar la vostra localització.
· Es recomana nedar sempre respectant el sentit del canal, deixant sempre les boies a l'esquerra.
· Es recomana l'ús de neoprè sempre que la temperatura de l'aigua sigui inferior als 19ºC
· Es recomana extremar la precaució o evitar el bany en cas que es detecti una gran presència de meduses a l'aigua.

Canal de natació en aigües obertes
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord