La Protecció Civil és un conjunt d'accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques. Es fonamenta en la prevenció, la cultura del risc, l'autoprotecció, la coresponsabilitat i la implicació de la ciutadania.
L'acció pública en matèria de protecció civil té com a finalitats bàsiques:
Els plans de protecció civil són eines de planificació que estableixen el funcionament i l'organització dels recursos humans i materials per millorar la resposta davant d'emergències o risc greu.
Segons la Llei de protecció civil 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, hi ha tres tipus de plans de protecció civil: Territorials, especials i/o específics i els plans d'autoprotecció.
Els plans territorials preveuen amb caràcter general les emergències que es poden produir en el seu àmbit. Els nivells bàsics de planificació són el conjunt de Catalunya i els municipis. No obstant, poden haver-hi plans d'àmbit territorial supramunicipal si les característiques especials dels riscs o dels serveis disponibles ho aconsellen.
El pla territorial de l'àmbit de Vilanova i la Geltrú és el Pla Bàsic d'Emergència Municipal (PBEM); segons la normativa vigent, Vilanova i la Geltrú té l'obligació d'elaborar el Manual d'Actuació Bàsic en tractar-se d'un municipi de més de 20.000 habitants.
Els municipis en què s'hagin d'aplicar els plans especials estan obligats a elaborar i aprovar els corresponent plans d'actuació municipal. Aquests plans d'actuació formen part dels plans especials, i donen la resposta del municipi a aquell risc concret.
Segons la normativa vigent i segons els plans especials de la Generalitat de Catalunya, el municipi de Vilanova i la Geltrú és objecte de la redacció de plans d'actuació municipal obligatòria pels riscos següents:
Els municipis que tinguin riscos concrets no considerats especials poden elaborar plans específics com a resposta al risc que els afecta. Vilanova i la Geltrú té elaborats plans específics sobre els riscos:
Actualment s'està en fase adequació a la nova normativa en aplicació del Decret 155/2014, de 25 de novembre, pel qual s'aprova el contingut mínim per a l'elaboració i l'homologació dels plans de protecció civil municipal i s'estableix el procediment per a la seva tramitació conjunta (en el Document Únic de Protecció Civil Municipal –DUPROCIM-)
Els plans d'autoprotecció preveuen, per a determinats centres, empreses i instal·lacions determinades, les emergències que es puguin produir com a conseqüència de la seva pròpia activitat i les mesures de resposta enfront de les situacions de risc, catàstrofe i calamitat públiques que els puguin afectar. Per saber quines activitats estan afectades es pot consultar el Decret 30/2015, de 3 de març, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i es fixa el contingut d'aquestes mesures.
Un Pla d'Autoprotecció és el document que preveu, per a una determinada activitat, instal·lació, centre, establiment o dependència, les emergències que es poden produir com a conseqüència de la seva pròpia activitat i les mesures de resposta davant situacions de risc, de catàstrofes i de calamitats públiques que el poden afectar.
De Plans d'Autoprotecció (PAU) hi ha de dos tipus, els d'interès per a la Protecció Civil de Catalunya i els d'interès per a la Protecció Civil Local, segons els annexos 1A i 1B del Decret 30/2015, de 3 de març.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú té homologats per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya els PAU's següents:
L'Ajuntament, a través de la Junta de Govern Local, realitza els tràmits d'homologació dels PAU d'interès municipal de Vilanova i la Geltrú.
No obstant això, la persona titular d'un centre o activitat no sotmès al aquest Decret pot elaborar un protocol d'actuació en emergències per tal de regular internament les actuacions destinades a adoptar mesures d'autoprotecció i els mitjans personals i materials necessaris per afrontar situacions de risc i d'emergència.