Menú

Consells per al titular de la propietat d'un habitatge

1. Condiciona l'habitatge

El teu pis diu molt de tu! Adequa l'habitatge: pinta, neteja i repara els petits desperfectes que hi hagi. Compleix el criteri d'idoneïtat i faràs que el teu pis sigui el més atractiu.

2. Sigues realista amb el preu

A l'hora de fixar el preu del lloguer no et deixis portar per tòpics com el que diuen els teus veïns, el sentiment que puguis tenir cap al pis o l'import de la hipoteca. Fixa un preu tècnic i d'acord amb la realitat del mercat. Cal tenir present el preu de l'Index de referència del preu de lloguer o les bonificacions que pot tenir l'Ajuntament en matèria per mesures d'estalvi energètic o de lloguer social.

3. Subministraments llestos

És molt important que els subministraments (aigua, llum, gas) estiguin donats d'alta i al dia. Nosaltres sempre recomanem que en el moment en què es llogui el teu pis es faci un canvi de titularitat, així evitaràs ensurts en el cas d'impagaments.

4. Habitatges moblats o sense moblar

Les mitges tintes no solen funcionar! Lloga l'habitatge amb o sense mobles però mai deixis elements que a tu no et serveixen, no t'agraden o no tenen utilitat. Si no els vols tu, tampoc els voldrà la persona que vindrà a viure.

5. Contractes legals

El contracte d'arrendament sempre ha d'estar redactat d'acord amb la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) i en ell ha d'aparèixer clarament les els drets i deures tant de la persona titular com de la persona llogatera.

6. Certificat energètic

Recorda! Per llogar l'habitatge has de tenir el certificat d'eficiència energètica obligatori i s'ha de publicar amb la seva etiqueta energètica informativa, on vingui reflectida la seva qualificació. Aquí t'expliquem què és i com obtenir-lo.

7. No deixis recors personals

És la regla n úm. 1 en la preparació per llogar el teu pis. Treu fotografies personals o records personals, l'objectiu és que el llogater es senti com a casa.

8. Inventaris detallats

Abans de llogar l'habitatge redacta un inventari complet de tot el que deixes a l'immoble, així evitaràs problemes.

9. Escolta el teu llogater@

Compleix amb les teves obligacions com a propietari@. Atén les peticions de reparacions que et faci i intenta tenir sempre un tracte cordial.

10. Signatura del contracte i finalització 

La llei d'arrendaments urbans imposa que els/les llogaters/llogateres han de pagar la fiança abans d'entrar a viure en l'immoble. A més, el propietari pot sol·licitar dos pagaments de fiança complementària. El màxim sol·licitat és equivalent a tres mensualitats de la renda del lloguer.

La fiança passarà a l'organisme autonòmic designat, en el cas dels habitatges de Vilanova i la Geltrú, els dipòsits de fiances del lloguer es realitzen en el INCASÒL. Consulta aquí la fiança dipositada.

A l'hora de rescindir el contracte de lloguer, recorda que tens 30 abans de la devolució de la fiança. Comprova l'estat de l'immoble, sempre ha de ser lliurat en les mateixes condicions en què es va llogar. Recorda tornar a posar la titularitat dels subministraments al teu nom.

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord