Menú

Ozó, campanya de vigilància

Ozó a VNG

OZÓ (O3). Campanya de vigilància

Cada any s'inicia la campanya de vigilància de l'ozó troposféric en temporada de primavera i estiu, moment on la temperatura augmenta i els nivells d'aquest component de l'aire poden incrementar-se per sobre de determinats nivells, podent provocar una afectació en la salut.

L'ozò és un oxidant fotoquímic. Es forma ozó troposfèric (O3) quan coexisteixen els òxids de nitrogen (NOx), els compostos orgànics volàtils (COV) i una radiació solar intensa al llarg d'un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores). És diu que és un contaminant secundari, ja que apareix després de reaccions químiques (en condicions concretes) a de compostos químics inicials o precursors.

Així, l'època típica dels màxims d'ozó coincideix amb la primavera i l'estiu. Els principals precursors de l'ozó (NOx i COV) s'emeten de manera natural o com a conseqüència de les activitats humanes, uns de les fonts d'emissió són els vehicles motoritzats que utilitzen benzina o gasoil.

Legislació relacionada.  Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l'aire, en quan a l'ozó en el supòsit que se superin determinats nivells cal informar a la població sobre quines activitats, amb caràcter preventiu, caldria evitar. En quan a l'ozó troposfèric hi ha el llindar d'informació a la població de 180 µg/m3 en una hora o el llindar d'alerta a la població A de 240 µg/m3 en una hora.

Més informació relacionada :

·       Podeu consultar la qualitat de l'aire i diversos avisos a través dels canals següents: 

.          Web de la campanya d'ozó. Permet consultar els avisos actius i les recomanacions d'autoprotecció de salut per a l'ozó troposfèric.

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/avaluacio/campanya_ozo/

·         Aplicació mòbil AireCat. És l'aplicació oficial de la Generalitat de Catalunya que permet conèixer la qualitat de l'aire mesurada a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya, el pronòstic de la qualitat de l'aire prevista pel dia en curs i els propers dies i rebre notificacions filtrant per zona i contaminant.

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/descarrega_app/

·         Compte de Twitter de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat. També es podrà fer un seguiment de la campanya a través del compte @mediambientcat i l'etiqueta #ozóCAT.

·         Vols saber què respires? Entorn web de referència del Departament de Territori i Sostenibilitat on consultar, hora a hora, els nivells de qualitat de l'aire de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya així com tots Avisos d'interès.

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/qualitat_de_laire/vols-saber-que-respires/

  • gencat.cat. A la pàgina web de la Generalitat de Catalunya podreu trobar el mapa Aire, on consultar els nivells actuals de qualitat de l'aire.

https://web.gencat.cat/ca/inici/

Ozó a VNG
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord