Menú

Familia Torrents

Parlar de la família Torrents a Vilanova és sinònim de pagesia local. Amb prop de 25 hectàrees els dos germans cultiven la superfície més gran del municipi dedicada a l'horta. La major part és situada a la seva finca, prop de la masia d'en Cabanyes. Però també treballen altres trossos disseminats per tot Vilanova que amb el temps han anat quedant abandonats i que a força de treball s'han recuperat per al seu cultiu. La major part són regats amb aigua del pantà i són exteriors, sense hivernacle. Per tant, només produeixen productes de temporada. 

A les seves terres podem trobar els típics productes d'hivern: cols, bròquils, brocolis, escaroles, enciams, ceballots, i també varietats locals com la col de paperina. A l'estiu treballen més altres cultius com el tomàquet, l'albergínia, el pebrot o les patates. 

Precisament les patates són un producte que gràcies a la climatologia de la zona permet fer-ne dues collites anuals. A més també possibilita la plantació de faves o mongeta molt abans del que és normal en d'altres zones. 

Com ja s'ha comentat, disposen d'altres terrenys a part dels de la seva finca. Un d'ells es troba prop de Cubelles. És una terra més sorrenca ideal per al cultiu, de les poques que encara queden a Vilanova. Allà hi trobem fileres de carxoferes en un estat perfecte.

A part de l'horta també es dediquen al secà, amb prop de 80 hectàrees de vinya i també oliveres, d'on n'extreuen un verge extra que venen al mercat. Part del seu raïm també el venen a la parada. Alguns dels ceps tenen més de 90 anys i es pot comprovar observant l'espai entre rengleres, just per fer-hi passar un cavall però no un tractor. Això els hi requereix moltes hores de feina i, degut a la dispersió de les terres, anades i vingudes per dedicar-hi el temps necessari.

Són els pagesos d'horta més joves de Vilanova i una esperança per al sector primari de la zona, molt tocat per diversos factors com l'encariment dels adobs i combustibles, la dificultat d'accés a bones terres per la pressió urbanística o els furts que sovint pateixen, tant de productes com d'estris del camp. Ens comenten, com a exemple d'aquest mal costum, la sostracció que fan algunes persones de la primera carxofa que surt de la planta. Un fruit, aquest primerenc, que quan s'arrenca perjudica enormement la planta, ja que impossibilita la floració de noves carxofes.

Malgrat el panorama, la seva joventut i amor per la terra fa que s'albiri alguna esperança per la supervivència de l'horta al nostre municipi.

 

Què cultiven?

Estiu: tomàquet, albergínia, pebrot, carbassó, carbassa, mongeta, raïm...

Hivern: col, col paperina, ceballots, patates, enciams, bròquils, bròcolis, oli,...

On podem comprar els seus productes?

De dimarts, divendres i dissabtes de 9:00 a 13:00 al mercat del Centre (marquesina).

Element 1
Element 2

Element 1
Element 2
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord